Гръм от ясно небе: Заради последните действия на Росен Христов като министър токът може да поскъпне

Служебният енергиен министър е пуснал електроенергия от ТЕЦ "Марица Изток 2" на регулирания пазар, каза Иван Иванов от КЕВР

Ружа Райчева 08 юни 2023 в 16:40 18079 5

Росен Христов на последното си изслушване в Народното събрание

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Росен Христов на последното си изслушване в Народното събрание

За 2022 г. цената на тока се е вдигнала с 3,6%, което е четири пъти по-малко спрямо годишната инфлация. Има опасност обаче токът да поскъпне повече заради действията на служебния енергиен министър Росен Христов в последните му дни на поста. 

Това стана ясно по време на днешното заседание на парламентарната енергийна комисия, на което председателят на КЕВР Иван Иванов даде първия отчет за работата на регулатора от 2021 г. насам. Причината - краткотрайните парламенти и правителства досега.

Пред депутатите Иван Иванов съобщи, че Росен Христов е пуснал електроенергия от ТЕЦ "Марица Изток 2", която е по-скъпа, на регулирания пазар, която е два пъти по-скъпа и сега цената ѝ се добавя към общия микс. Все още не е ясно с колко ще е допълнителното поскъпване на тока, като изчисленията предстои да бъдат направени, допълни председателят на КЕВР.

Депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) Венко Сабрутев определи действията на Христов като "гръм от ясно небе". Той каза, че ПП-ДБ ще изчакат изчисленията на регулатора с колко още ще скочи цената на тока, след което ще търсят начини да компенсират повишението, така че да не се отрази на хората.

Според него единственият вариант е да се вземат средства от Фонда за енергийна сигурност.

По време на изслушването Иван Иванов каза, че решенията на КЕВР са били "консервативни" - с цел запазване на сигурността на енергийната система на България. Според доклада на комисията за 2022 г. повишението на цената на тока е 3,6%, което е четири пъти по-малко спрямо годишната инфлация.

"Важно е да се уточни, че ние не определяме цената на природния газ - КЕВР само утвърждава цената. Тя плътно следва цената на холандската борса и тази от Азербайджан, което позволява цената на газа да е умерена", обясни председателят на КЕВР.

Установени са манипулации на борсата и КЕВР е наложила глоби за 1,5 млн. лв. на 6 дружества, като най-голямата от тях е на Националната електрическа компания (НЕК).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-329

5

6екеr4о

09.06 2023 в 11:22

Напълно съм солидарен с мнението на г-н Муньо, щото тоз "мрън-мрън" боклук, чевек с неясна биография, дълго време и напоително мрънкаше как напълно бил за диверсификация на доставките, но, ако можело, да купуваме природен газ само от педеРацията!

22843

4

dolivo

09.06 2023 в 07:43

Ще почнат сега да излизат про-руските политики в детайли

Анти-пазарни и цено-фиксиращи в ущърб на България и печалба за Русия

Какво стана с независимостта?

Съд за предателство и ако не куршум, то забвение някъде да гният виновните

860

3

Constanza

08.06 2023 в 20:28

След като веднъж се опари с правителството на Кирил Петков, президентът никога повече няма да назначи кадърен човек.

1925

2

Муню

08.06 2023 в 17:04

Каза, че е адски про-Руско правителство и тъй-като не можахме да купим скъпа газ, намерихме начин да ви вдигнем цената на тока!!!

2750

1

alfakentavur

08.06 2023 в 16:49

Та какво беше казал Резидентът Радев за своето "прекрасно" правителство?