Готви се увеличение на минималната заплата

OFFNews Последна промяна на 28 септември 2021 в 09:46 4239 2

Снимка БТА

Гълъб Донев

Ще има увеличение на минималната работна заплата. В момента се подготвят разчетите за различните варианти за нейното увеличение, обяви днес в сутрешния блок на Нова телевизия социалният министър Гълъб Донев.

От 1 януари 2021 година минималната заплата бе увеличена на 650 лева. КНСБ предлага тя да стане 750 лева, което според Донев е твърде рязък скок. Какъв ще е размерът на увеличението обаче, той не посочи.

Министърът на труда и социалната политика припомни, че средното нарастване на минималните доходи от началото на годината е 14%, увеличени бяха и пенсиите, а по официални данни ръстът на инфлацията е малко над 2%. Това, по думите му, означава, че нарастването на доходите надвишава инфлацията.

Донев коментира и цените на еленергията и парното за бита.

„Цените от юли до края на годината са такива, каквито са определени от КЕВР. От януари предстои ново определяне на цените за електроенергия за бита, съответно и за парното. Явно ще има покачване на цените", каза той. През идния отоплителен сезон подпомогнати с енергийни помощи ще бъдат около 345 000 лица и семейства. Вдига се и процентът, с който се подпомагат месечно тези граждани. Започна и изплащането на цялата помощ за отоплителния сезон. Всички, които са одобрени до момента – над 200 000, регулярно получават парите за енергийно подпомагане, посочи Гълъб Донев.

Той изрази надежда, че скоро ще има работещ парламент, за да бъдат гласувани мерки в помощ на бизнеса заради  големия скок в цената на тока за промишлеността.

Според него всички мерки, които взимат някои държави в ЕС, могат да се случат и в България, стига да има действащ парламент, който да ги гласува и приеме. Средства за това имало.

Относно електроенергията може да се предложи да бъдат приети финансови стимули към бизнеса за подпомагане цената на тока.

Вчера правителството обяви, че е разработена схема за финансови компенсации за бизнес потребителите за предстоящите зимни месеци във връзка с покачващата се цена на тока. Такива ще бъдат заложени в бюджет 2022 г. Новият парламент трябва да се занимае с тази тема през ноември, като може да е необходима актуализация на тазгодишния бюджет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

800

2

Керпеден

28.09 2021 в 11:28

Махнете тавана на пенсиите, защото той застопорява ръста на пенсиите дори и след преизчиление! Повишаването на доходите естествено изисква и увеличение на осигурителният доход с което може да се компенсира премахването на тавана, за около 30000 пенсионери, но ще се освободи и капака за останалите пенсионери!!!!
Мярката засягяга 2,5 млн. пенсионери!!!!

7660

1

yoghurt

28.09 2021 в 10:37

Скрито увеличение на данъците и осигуровките, де факто.