Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Горанов: Здравната ни система е пропита от интереси и се краде много

OFFNews 02 ноември 2017 в 19:14 5903 1

Снимка БГНЕС

Здравната ни система е пропита от лични и корпоративни интереси и от нея се краде много. Това обяви финансовият министър Владислав Горанов по време на обсъждането на първо четене на бюджета на държавата и бюджета на НЗОК от комисиите по здравеопазване, бюджет и финанси и социална и демографска политика. 

Именно за парите за здраве догодина бяха основните спорове в комисиите. 

Пред комисиите Горанов защити предложението Касата да не заплаща за нови лекарства и медицински дейности през 2018 г., срещу което се обявиха лекари и пациенти.

Досега подобни забрани бяха правени само за нови дейности, разкрити след 1 януари на новата година. Предложената забрана пък означава, че болниците ще трябва да подпишат същите договори като тази година и няма да имат право да работят по нови за тях клинични пътеки. 

Депутати от опозицията намекнаха, че мораториумът може да бъде даден на Конституционния съд, а представителите на ГЕРБ и Обединени патриоти не взеха отношение по темата. 

Според Горанов обаче пред финансовото министерство стои въпросът дали парите за здраве се харчат по най-ефективния начин и с най-ефективната структура. 

"Знаем кой може да сезира Конституционния съд, но знаем и кой има интереси системата да е неефективна", коментира финансовият министър. 

Зам.-министърът на финансите Кирил Ананиев, който е и председател на Надзорния съвет на Касата, също защити промяната. Той обяви, че бюджетът на НЗОК се увеличава с 400 млн. лева и ако не бъде въведена тази забрана, парите ще отидат за нови лекарства вместо да отидат за увеличение на цените на някои клинични пътеки, които са силно подценени.

Той е категоричен, че така болниците няма да харчат над лимитите, защото парите ще стигнат. 

Лекарите отново настояха да бъдат увеличени парите за извънболнична помощ, а лекарите по дентална медицина поискаха повече пари за протезиране на възрастните хора. 

Дебатът за бюджета на държавата и за бюджета на държавното обществено осигуряване премина по-спокойно.

Трите бюджета бяха приети на първо четене. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12415

1

senester

03.11 2017 в 13:24

Добре,Гурльо,като знаеш кой и как краде,направете пък нещо.На власт сте.Или част от откраднатото се налива и във вашите джобове? И като знаеш,направи така,че системата да е ефективна,ревльо.Но съм сигурен,че ти ако знаеш и можеш,нямаше да си министърче...
 
X

Подкастът на OFFNews