МВР търси още 180 млн. лв. за новия бюджет

Юлиан Христов 01 ноември 2017 в 16:06 6509 2

МВР търси още 180 лв. лв. за новия бюджет

180 млн. лв. допълнително иска Министерството на вътрешните работи за бюджета за следващата година. 120 млн. лв. от тях са за издръжка на персонал, а останалите са за капиталови разходи. С отпуснатите допълнителни 63 млн. лв. тази година, на практика МВР търси нови 120 млн. лв.

Това стана ясно днес по време на обсъждане на бюджета на МВР за следващата година в парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред. 

През 2018 година МВР ще разполага общо 1.3 млрд. лв., като от тях са дадени допълнителни 55 млн. лв. за увеличение на заплатите на полицаите. Средствата са заложени при съществуващия към момента рекорден недостиг на униформени полицаи

Бюджетът беше приет като от БСП гласуваха против него, а от ДПС се въздържаха. 

Въпреки че от левицата се съгласиха с вътрешния министър, че парите за МВР са недостатъчни, те не подкрепиха бюджета. Мотивите им бяха свързани основно с това, че още не е направен разчет как ще бъдат разпределени допълнителните средства за увеличение на заплатите на полицаите, а и парите били крайно недостатъчни. От БСП останали с усещането, че по линия на борба с организираната престъпност не се правило необходимото, както за подобряване на техническата база, а също и за квалификация на разследващите полицаи. 

Вътрешният министър Валентин Радев контрира, че 57% от отделените пари са предвидени за борба с организираната престъпност, което било и най-голямото перо по отделните политики. По думите му програмата на правителството предвижда обучението на 6000 разследващи полицаи. 

Депутатът от левицата Иван Иванов смята, че със заложения резерв в бюджета може да се налеят допълнително средства в МВР.   

Председателят на вътрешната комисия Цветан Цветанов обясни, че все пак от МВР се очаква да влязат допълнителни пари по линия на европейското финансиране, както и от отпуснатите целево 160 млн. евро за справяне с миграционния натиск. По сметки на вътрешния министър в МВР се очакват да влязат допълнително 200 млн. лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12182

2

sawall

01.11 2017 в 17:45

Пари имат даже прекалено много, като се има предвид какви резултати постигат. Времето за сериозни и непопулярни реформи дойде преди 10-15 години, а вие още спите, и БСП и ГЕРБ! Вместо да режат сланината, те хранят прасето...

11480

1

Plagiat

01.11 2017 в 17:03

Виж, ся! Аз 180 лв. имам.