Горанов: Предложението за неплатения болничен е на управляващата коалиция

OFFNews Последна промяна на 15 ноември 2019 в 12:34 2393 0

Финансовият министър Владислав Горанов внесе яснота по въпроса чие е предложението за неплащането на първия ден от болничните, след като депутатите от ГЕРБ и патриотите си прехвърляха топката в началото на деня.

"Предложението за болничните е на управляващата коалиция и е в пакет, оттам нататък всичко е опит за създаване на напрежение, което не съществува", обяви Горанов. Според него става въпрос за технология. "Нито г-жа (Менда) Стоянова, нито народният представител от ВМРО присъстваха на заседанието на политическия съвет, което се проведе в 9.00 ч. в Министерски съвет“, отчете финансовият министър.

Той обясни, че „двамата грешно коментират пакета от предложения, които вчера анонсирахме от страна на управляващата коалиция". "Този пакет съдържа не само тази тема, която вие коментирате, а и темата за увеличение на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст и мерки, свързани с подобряване на достъпа на деца до детски градини“, допълни още Горанов.

Според него анализите показвали, че със сигурност ще се намали склонността за злоупотреби, тъй като подобна практика има в две трети от европейските държави. „Това не е изолиран за България проблем. Голямо впечатление прави екстремалното нарастване само за няколко години при равен брой заети с близо удвояване на дните във временна неработоспособност. Така че това е един проблем, който със сигурност трябва да бъде адресиран“, каза Горанов. Години наред работодатели, синдикатии и специалисти си говорели, но проблемът останал нерешен.

Във връзка с твърдението на ДПС, че това е скрито увеличение на социалните осигуровки, Горанов отвърна: „Ако се говори за баланс на системата, имайте предвид, че фондът за общо заболяване и майчинство традиционно от години е на дефицит. В този смисъл осигурителната вноска за този фонд не покрива рисковете, които той покрива. Като свържем тази тема и с едно друго небалансирано решение, свързано с почивните и празнични дни, стимулите за нарушения и възможността за контрол са силно ограничени, особено в малките населени места, където има много тясна връзка между общопрактикуващите лекари и тези, които предпочитат да ползват този механизъм за осигуряване на една няколкодневна почивка, обяви Горанов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови