Quantcast

Главният прокурор, МВР, МВнР и 'Шалом' искат НС да приеме по-строги наказания за фашистки прояви

OFFNews Последна промяна на 18 юли 2019 в 11:00 2294 0

Сотир Цацаров

Главният прокурор Сотир Цацаров, председателят на Организацията на евреите в България „ШАЛОМ“ доц. д-р Александър Оскар, министърът на вътрешните работи Младен Маринов и заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев, който е и национален координатор за борба с антисемитизма, внесоха в Народното събрание писма до всички парламентарните групи с призив да по-строги наказания за проповядване на фашистка и антидемократична идеология.

На народните представители се предлага да се възползват от правото си на законодателна инициатива и да внесат проект за изменение и допълнение на Наказателния кодекс, който да предвиди завишаване на размера на предвиденото наказание лишаване от свобода за престъпленията по чл. 108 ал. 1 НК (проповядване на фашистка или друга антидемократична идеология или насилствено изменение на установения от Конституцията обществен и държавен строй) и по чл. 108 ал. 2 НК (опетняване на герба, знамето или химна на Република България или знамето или химна на Европейския съюз). В момента за тези престъпления се предвижда до 3 години лишаване от свобода или до 5000 лева глоба.

В писмото се припомнят няколко скорошни примера на подобни прояви.

Ha 21 април т.г. в Бургас полицията е сигнализирана за множество разлепени цветни плакати с лика на Адолф Хитлер, със свастика и с емблема на футболен клуб. Поне 10 oт тях са поставени на сградата на Съдебната палата. От видеозаписи на охранителни камери са установени извършителите — четирима души, които потвърждават, че са закупили плакатите — стикери от неизвестно лице, пред стадион в София. Понастоящем в Специализираната прокуратура се води досъдебно производство за престъпление пo чл. 108 aл. 1 от Наказателния кодекс.

Ha 05 юни кметът на Кюстендил сигнализира полицията за разлепени печатни афиши с лика на генерал oт Вермахта, в пълна униформа с нацистки знаци. Афишите обявяват публично мероприятие нa следващия ден — 06.06.2019 г., в Народно читалище „Зора", пoд надслов „Фердинанд Шьорнер — покорителят на линията „Метаксас". Проявата е забранена от кмета на града, a разследването установяват, че организатор е председателят на управителния съвет на читaлищeтo. При претърсвания са иззети множество предмети, отново със символи на хитлеристката армия.

Съдебната практика показва, че ако извършителят не е осъждан, му се налага само глоба. "Нашето убеждение е, че пoдoбнa безнаказаност не трябва да продължава", пише в писмото до депутатите.

Предложението е за проповядване на фашистка и друга антидемократична идеология максималното наказание да стане 5, а не 3, години лишаване от свобода. А за посегателство върху герба, знамето или химна наказанието да е не до 2 години затвор, както е в момента, а 5 години затвор.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !