Гласуването чрез машина по-лесно от боравене с банкомат: ето как ще става

Александра Маркарян Последна промяна на 16 май 2019 в 20:12 8302 1

Снимка Александра Маркарян

Говорителят на ЦИК Александър Андреев

Машините за гласуване на изборите за Европейски парламент на 26 май вече са в София и днес бяха показани от Централната избирателна комисия. На брифинга за целта бе и показано как ще става машинното гласуване.

Всеки гласоподавател в секция, където има и машина за гласуване (общо машините са 3300), ще бъде попитан от член на комисията дали предпочита да пусне хартиена бюлетина, или да гласува машинно. Ако предпочете втория вариант, ще получи смарткарта, която реално представлява електронен подпис.

С една карта може да се гласува само веднъж и всеки гласоподавател получава различна. Ако някой се опита да гласува два пъти с една и съща, вторият път машината го допуска до виртуален вот.

Поставяте я в четеца на машината ето така:

Целта на страничните пластмасови прегради е никой освен вас да не може да види избора, който правите.

Когато поставите картата, на екрана се показва бюлетината и избирате съответния кандидат - партия, коалиция, независим. В първите два случая избирате и номер на преференция според предпочитания от вас човек.

Имайте предвид, че екранната бюлетина има две страници на машината и, съответно, бутон за смяната им.

След като отбележите избора си, натискате бутона "Преглед".

След като приключите гласуването, машината изкарва разписка.

Взимате я и я сгъвате ето така:

След това я пускате в кутията, определена за машинно гласуване. Тя е различна от урната за хартиените бюлетини.

Изваждате картата от машината и я връщате на масата, където са представителите на СИК. Така процесът завършва.

"С машината се работи по-лесно, отколкото с банкомат. Правили сме експерименти, включително с журналисти и със случайни минувачи на улицата – всички се оправиха", уверяват от "Сиела Норма", които спечелиха поръчката за доставка на машините.

Сигурно ли е машинното гласуване

Веселин Тодоров

"Машините са изцяло нов дизайн. Те са произведени тази година и са специално за България. За разлика от преди, когато бяха доставяни машини, произвеждани за други страни, с малки настройки, сега са изцяло за България - заяви изпълнителният директор на "Сиела Норма" Веселин Тодоров, който е убеден, че машинното гласуване ще мине гладко - Произведени са в Тайван по дизайн на "Смартматик". Софтуерът е изцяло съобразен с изискванията на Изборния кодекс и със спецификацията, която ЦИК беше заложила в тръжната процедура.

Машините вече имат авторизиран софтуер, така че бюлетината – така, както ни беше подадена от Централната избирателна комисия – е въведена, заложена в софтуера на машините. В момента са напълно готови за изборния процес, увери той.

В момента те минават през процес на одитиране и от 24-и ще започне превозването им до определените секции в цялата страна.

Детайли за одитирането сподели доц. Златогор Минчев от БАН от името на одитиращия екип.

Доц. Златогор Минчев

"В петък ще бъде готов предварителния одит - каза той. - Машините са доста по-нови от това, което беше 2016-а, доста по-надеждни и функционални. Разбира се, и те имат своите пропуски и ще бъдат предложени процедури за тяхното коригиране. По отношение на сертификацията, която също е заложена с цел приключване на одита, това ще стане възможно следващата седмица, най-късно до сряда."

Ако хардуерът и софтуерът не могат да гарантират изпълнението на някое изискване на Изборния кодекс, въпросът ще бъде решен процедурно - тоест секционните избирателни комисии ще получат конкретни препоръки как даденото нещо да бъде преодоляно, така че да се гарантира нормален процес.

Например СИК ще имат инструкция какво да правят, ако се радвали машина, така че да не бъдат загубени подадените гласове, а да бъдат отчетени при преброяването.

Венецуела

През последните дни въпросът машинното гласуване в България ще бъде ли проведено по същия начин, по който това е сторено във Венецуела, където бяха отчетени милион манипулирани гласове.

Вотът във Венецуела е извършен по съвсем друга принципна технология, тоест там машините са били вързани в мрежа - разясниха експертите. Освен това софтуерът, който ще се използва за тези машини в България е специална разработка за нашите цели, защитата също ще бъде различна от тази на производителя.

"Не бива по никакъв начин да се притеснявате от неща, които са ставали в миналото, тъй като ние се грижим до ниво хардуер да проверим съдържанието на паметта преди и след качването на програмите", увери Тодоров.

"Едва ли има българин, който да се закълне, че изборите в България са 100% честни. От друга страна обаче едва ли ще намерите доказателства за изборни нарушения и престъпления, които да са толкова мащабни, че да са повлияли на крайните изборни резултати - допълни той. - Това, което се случи в последните избори във Венецуела е, че те са проведени перфектно от гледна точка на машинното гласуване и всъщност единствено и само благодарение на нашите партньори от "Смартматик" има стопроцентови надеждни доказателства, че изборите са преправени, да кажем, или манипулирани.

Всички сме чували за изборни нарушения, но това е много трудно доказуемо. А именно благодарение на технологията, която "Смартматик" ще осигури, има надеждни доказателства за изборните нарушения, които са се случили там, в резултат на които не толкова добри хора продължават да управляват тази държава. В резултат на това "Смартматик" е прекратила своя договор с държавата и няма намерение при такива условия да продължи да работи. Но машинното гласуване, изборите, които са проведени, са проведени по перфектен начин."

"Твърдя, че изборите ще имат машинно гласуване с високи стандарти за сигурност и надеждност на този вот. Ще се извършат и последващи проверки с цел оптимизиране на процеса за следващите изборите - заяви пък Ерхан Чаушев, член на ЦИК. - Да, ние от ЦИК сме убедени, че от гледна точка на организацията и подготовката на изборите всичко ще протече нормално, то е видимо и публично, а това създава и доверието в обществото."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7671

1

безпартийна

16.05 2019 в 20:45

Има два проблема с машинното гласуване. Единият е, че доставените машини са с пластмасови капаци, които не могат да служат за защита от външни електромагнитни смущения върху чувствителните сензорни екрани. Вторият би се проявил, ако в секция има повече от една машина за гласуване. Магнитните карти за гласуване не могат да избегнат повторно гласуване на друга машина. Отделно проблем е и огромната цена за наем на машина.