Гюров: Засега няма формулировка България да изпрати оръжие на Украйна

OFFNews 04 май 2022 в 08:27 1584 0

Снимка БГНЕС/Архив

"На този етап няма формулировка България да изпрати оръжия и боеприпаси на Украйна", заяви пред бТВ председателят на ПГ на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров.

По думите му затова мандатът е даден под формата на военно-техническа помощ, "така че в зависимост от нашите възможности, очаквания и развития на конфликта да може правителството в най-широк мандат да взима правилните решения".

"Новата формулировка, която ще направим в парламента, е България да представи военно-техническа помощ за Украйна. Чрез него страната ни няма да изпраща боеприпаси, а само ще отговори конкретно на нуждите, които Володимир Зеленски отправи към премиера Кирил Петков. В случая става дума за ремонт и поддръжка на украинска военна техника", допълни той.

Гюров обясни, че след като представители са били в Киев, има сближаване в позициите с всички коалиционни партньори. "С решението, което ще гласуваме, ще може да заемем правилната страна на историята в конфликта между Русия на Украйна. В същото време ще запазим политическата стабилност в България. От разговорите, които направихме в коалицията става ясно, че предложението на "Продължаваме промяната" е най-балансирано и обединява всички. То покрива желанията и очакванията на всички участници в коалицията. В този случай не мисля, че БСП ще излезе от коалицията", допълни председателят на ПГ на ПП. 

"Вече сме провели много коалиционни съвети, обсъждаме тази тема през последната седмица. Мисля, че имаме позиция и стратегия в зала днес, когато точката бъде разглеждана, да може да бъде подкрепена от широко мнозинство по начин, който не застрашава сигурността и стабилността на коалицията и правителството", каза още той.

Според него не може да се гарантира, че всички партии в коалицията ще гласуват по един начин.

"Със сигурност това е нашата цел, както и да подкрепим ясната позиция относно Украйна, и всички партии в коалицията да могат да се припознаят в това решение", добави председателят на ПГ на Продължаваме промяната. 

"Какво се случва, ако Украйна загуби тази битка, тогава кой е следващият? Дали България не е част от доминото, което ще се случи в Източна Европа?", попита той. 

За цената на газа Андрей Гюров коментира, че в момента се работи усилено върху това цената да не бъде значително по-висока
от тази, която съществуваше преди нарушаването на договора от "Газпром".

"Естествено, тя не може да остане същата. Целта на правителството е да смекчи ценовия шок върху домакинствата и бизнеса, ще има и целенасочени помощи в тази посока", посочи той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!