Гюров: Не съм давал съгласие за служебен премиер

OFFNews 31 март 2024 в 19:15 3240 1

Андрей Гюров

Снимка БГНЕС

Андрей Гюров

"Не съм приемал да стана кандидат за служебен премиер", заяви подуправителят на БНБ Андрей Гюров, цитиран от Нова телевизия. Той подчерта, че е пряко ангажиран с присъединяването на страната към еврозоната.

По-рано в интервю за БНР съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков коментира, че не е имало опасност от конституционна криза, тъй като ако Димитър Главчев не беше приел да бъде служебен премиер, Андрей Гюров е нямало да откаже.

Като подуправител на БНБ и ръководител на управление "Емисионно" съм пряко ангажиран със стратегическата задача за присъединяване на България към еврозоната. Нещо повече, към момента и Законът за БНБ, и правилата на Европейската централна банка не позволяват съвместяването на професионални и политически позиции, каза Гюров.

По думите му Централната банка е независима институция и като неин представител категорично смята, че не е добра идея тя да се въвлича в политическия процес, а имената на ръководителите ѝ да бъдат замесвани в политически дискусии.

"Подробностите от разговора между мен и президента не са публични и не съм ги коментирал. Единствена позиция, която и към момента мога да споделя, е, че не съм дал съгласие за служебен премиер", каза още Андрей Гюров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки