Гинка Върбакова поиска да говори пред депутатите на закрито заседание

OFFNews Последна промяна на 01 март 2018 в 08:57 2597 0

Гинка Върбакова поиска да говори пред депутатите на закрито заседание

Купувачът на ЧЕЗ Гинка Върбакова е поискала да бъде изслушана на закрито заседание на двете комисии - по енергетика и за контрол над службите за сигурност. Причината е, че тя може да предостави информация, свързана с банкова тайна.

Това стана ясно от думите на депутатът и председател на енергийната комисия в НС Валентин Николов пред Нова телевизия.

На заседанието освен собственичката на "Инерком България", са поканени представители на президентската администрация, службите и правителството. 

Николов обясни, ще настоява поне част от заседанието на двете комисии да бъде открито, тъй като българските граждани имат право да знаят информацията покрай сделката, която засяга българската енергетика.

Николов обясни, че очаква на срещата между премиера Бойко Борисов и Върбакова да се изясни дали има някакви скрити интереси и дали покупката на ЧЕЗ ще навреди на потребителите, застрашавайки енергийната мрежа в страната.

„Аз съм си приготви въпроси не само към нея, но и към службите – ДАНС, НАП, която извършва проверки, както на купувача, така и на свързаните с него лица”, заяви той.

На въпрос дали има пропуски от страна на финансовото разузнаване той каза, че не се притеснява от гледна точка на парите, за които ще се купи ЧЕЗ, тъй като дружеството е публична компания, в която чешката държава притежава 67 %.

„Това е голям репутационен риск, ако допуснат участник, който по някакъв начин чрез пране на пари или неизяснени средства ще финансира тази сделка”, каза той.

„Притеснението ми е, че такъв купувач, който няма достатъчно капитал, дори и 10 %, му е гласувано такова доверие от банките”, подчерта Николов. Второто му притеснение е дали купувачът има управленски опит и капацитет да управлява такова стратегическо и голямо дружество като ЧЕЗ.

„От гледна точка на пари, те със сигурност са чисти”, добави той.

Той заяви, че в търга за ЧЕЗ не са участвали големи европейски консорциуми, тъй като репутацията на България е срината, заради решение на ДКЕВР през 2014-та година, с което се възбуждат няколко арбитражни дела за над 1 милиард.

„Репутацията на българската държава не е в това положение, за да може фирмите, които са заявили интерес, да будят доверие”, каза той.

„Нарушена е бизнес средата”, подчерта Николов и добави, че инвеститорите нямат сигурност дали ще имат възвръщаемост на капитала си.

Той подчерта, че „трябва да вярваме на нашите институции и регулатори, мога да увери всички потребители, че законът за енергетиката е така направен, че дори да има собственик, който да не може да изпълни ангажиментите си, регулаторът може да влезе в правомощията си”.

„Цените няма как да бъдат обвързани с покупката или лихвите на тази сделка”, добави депутатът. Той коментира и думите на премиера Борисов, който заяви, че някой се опитва да повтори събитията от 2013-та година, когато правителството падна.

„Горе-долу сценарият е един и същ. Една политическа сила каза, че това е криминална сделка. Криминална сделка, която е извършена в Чехия, те трябва да кажат дали това е Чехия и ЧЕЗ-Груп и правителството на Чехия или това е българската държава и управлението й. Правят внушения, за да могат да нагнетят напрежение и да свалят правителството. Виждаме политици извадени от нафталина, които бяха същите герои и в 2013-та година”, коментира той.

Николов подчерта, че няма никакво объркване относно пристигналия от Чехия документ. Според него заместник-министърът на финансите на Чехия е пратил въпросния документ по имейл към българското правителство. Това се е случило след разговора между Борисов и Бабиш. Документът се е засекретил след това заради закона за банковата тайна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови