Гешев възмутен от полицейското насилие, но не може да коментира

Обвинител №1 дава на КС член от правилника на парламента, който го задължава да се явява на всеки 3 месеца в комисията

Йорданка Веселинова, Георги А. Ангелов 19 август 2021 в 16:14 11886 4

Снимка Ружа Райчева/ OFFNews

Главният прокурор Иван Гешев изненада депутатите, като дойде на заседанието на парламентарната правна комисия на добра воля. На продължилото повече от 5 часа заседание, чиято основна тема беше полицейското насилие, той с охота коментира, че в ръцете на Народното събрание е да променя закони, че не може да говори по конкретни дела и че е възмутен от насилието над протестиращите, но не може да коментира нищо повече.

Още на влизане стана ясно, че Гешев не харесва задължението, регламентирано в Правилника на парламента, да се явява пред комисията на всеки три месеца и има намерение да атакува разпоредбите на чл. 24 от правилника пред Конституционния съд.

Ръководителят на държавното обвинение обърна внимание на решение №5 от 1995 г., когато е атакуван текст от тогавашния правилник за работа на НС. Там конституционните съдии са се произнесли, че в парламентарни комисии не могат да бъдат канени президент, вицепрезидент, конституционни съдии и магистрати. "Т.е. в Народното събрание може да бъде поканен главният прокурор от самото Народно събрание", разтълкува Гешев.

Полицейското насилие: Възмутен съм, не мога да контролирам

Ръководителят на държавното обвинение заяви, че е гледал кадрите на полицейски произвол над протестиращите от миналото лято.

"Длъжни сме всички да изразим възмущението си от това, което видяхме. Нямам нито задълженията, нито правомощията да контролирам досъдебни производства", заяви Гешев. И не пропусна да отбележи, че "след конституционната реформа през 2016 г., извършена по инициатива на сегашния депутат и бивш правосъден министър Христо Иванов, се промени Законът за съдебната власт" и българската прокуратура вече не е централизирана, а единна. А той е административен ръководител и не може да въздейства на наблюдаващите прокурори.

"Ние може да изразим възмущението си от това, което видяхме. Но ние живеем в правова държава и в правовата държава единствено съдебната власт в лицето на съда, с влязла в сила присъда, казва дали едно лице е виновно или не", допълни той.

Иван Гешев каза още, че ако някой мисли, че има забавяне, неритмично водене на действията по досъдебните производства за полицейско насилие, то да се обърне към Инспектората към Висшия съдебен съвет - това е компетентният орган, който да извърши проверка.

Главният прокурор се съгласи с депутата от БСП Крум Зарков, че в случая "колеги разследват колеги" и това често не дава резултат. Според Гешев този проблем стои от години, тъй като подсъдността на полицаите, които са извършили престъпления, беше променена и те не се разследват от Военната прокуратура. Но всичко е в ръцете на депутатите.

На два пъти Гешев отказа да отговори на друг въпрос - дали член 95 от Наказателния кодекс за въоръжено въстание и бунт е морално остарял. По този член са издавани разрешения за подслушване на протестиращите миналата година.

"Прокуратурата изпълнява законите, каквито са, а не ги създава", обяви обвинителят. И добави, че докато НС не промени законите, прокуратурата е длъжна да ги изпълнява.

Обтекаем бе и отговорът му на запитване от шефа на временната комисия за полицейското насилие Николай Хаджигенов как прокуратурата е защитила правата на българските граждани по време на демонстрациите със следене и подслушване.

Гешев обяви, че това бил въпрос по конкретно досъдебно производство, заради което няма да отговори. Но все пак добави: "Прокуратурата е защитила правата на протестиращите като е спряла намеренията на някои хора да опорочат протеста, а може би и да застрашат протестиращите граждани".

Той не отговори и на въпрос за назначението на едно от главните действащи лица по време на побоя - бившия полицай Андон Андонов. След инцидента той започва работа в Бюрото по защита, което е на подчинение на Гешев, и бе отстранен едва след като му бяха повдигнати обвинения. 

По повод искания от НС доклад за полицейското насилие той заяви, че утре ще се представят статистически данни за летните протести.

Нямам такива задължения и нямам такива правомощия

"Нямам такива задължения и нямам такива правомощия" - така главният прокурор отговори на въпрос дали има наказани за полицейското насилие по време на миналогодишните протести. Той отказа да коментира случая с разсъблеченото и снимано от полицай момиче и хипотезата, че това е блудство. Ако депутатите искат такива отговори от него, би следвало прокуратурата да бъде централизирана, а тя не е.

Атанас Славов от ДБ призова да бъде изискана информация от наблюдаващия прокурор по тези производства, за да бъде оповестена повече информация по тези казуси, защото са от обществен интерес.

Гешев заподозря депутата, че го призовава да въздейства на независимите прокурори, което не може да направи.

Мога да си наема частна охрана

Иван Гешев обясни, че е запознат с искането на председателя на НС Ива Митева да бъде снета охраната и обяви, че държавата му плаща добре, така че може да си наеме частна охрана. "Може би ще станем първата страна в ЕС, в която главният прокурор не се охранява, може би ще съм първият, който ще си наеме частна фирма", заяви той.

ДПС и ГЕРБ в опит да саботират изслушването на Гешев

Заседанието на комисията започна със спор за маските. Хамид Хамид от ДПС заяви, че групата на партията ще напусне, ако всички в залата не си сложат предпазни маски. Председателят на комисията прикани за това, след което Хамид на няколко пъти взе думата отново по същата тема в опит да забави изслушването на Гешев.

Следващо предложение на Хамид беше в дневния ред освен полицейско насилие, да бъде включено и "произвол".

За това предложение се хвана и Анна Василева от ГЕРБ, според която в днешния дневен ред изобщо не присъствала точка за изслушване на Гешев.

След разяснения на председателя на правната комисия Андрей Михайлов от ИТН заседанието започна с изслушването на Гешев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1977

4

astigabe

19.08 2021 в 23:40

Аз пък съм възмутен и от своеволията на ""протестиращите""които замеряха полицаите с тежки и леки предмети, хвърляха им горяща слама и ги пръскаха с лютиви спрейове в очите за да ослепеят полицаите!Не е вярно ли.....!Има снимки на всичко, да!

14469

3

случайно прочетох

19.08 2021 в 18:07

Милиционер си остава Гешев!
Толкова си може...
 
X

Да помогнем на украинските деца!