Митева предлага Иван Гешев да не бъде охраняван

НСО ми се струва, че не е транспортна фирма. Возенето на администрацията трябва да стане по съответния ред, какъвто е за всички българи

Ружа Райчева 19 август 2021 в 15:50 6863 0

Главният прокурор да бъде изваден от списъка с лицата, охранявани по Закона за МВР и Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство, и да ползва само специализиран транспорт по Закона за НСО.

Това предлага председателят на парламента Ива Митева от "Има такъв народ". Тя обясни, че това ще стане с промени в Закона за НСО. 

В момента обвинител №1 се охранява по три закона - за МВР, за защита на лицата и за НСО. 

Ако има повишена застрашеност, с мотивирано писмо до комисията може да се поиска лична охрана, обясни Митева. Тя допълни, че от списъка на охраняваните трябва да се извадят също зам.-председателите на парламента, членовете на правителството, както и кметът на София. 

Днес за пръв път заседава парламентарна комисия за контрол на службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по закона за електронните съобщения.

Председател на ротационен принцип е народният представител от „Има такъв народ“ Светлин Стоянов.

Освен Ива Митева, гости на комисията бяха началникът на НСО бригаден ген. Емил Тонев, началникът на административния секретариат Емил Кожухаров, зам.-председателят на НС Виктория Василева, шефът на правната комисия Андрей Михайлов (ИТН).

Преди да обявят комисията за закрита, Ива Митева заяви пред медиите, че още по време на кампанията една от големите цели на ИТН е била да се промени Законът за националната служба за охрана.

„Поканили сме г-н Тонев, за да зададем важни въпроси: кои са лицата, които използват специализиран транспорт, каква е конкретната им застрашеност, колко струва тази държавна охрана и т.н.“, заяви Митева.

По думите ѝ тримата главни в държавата – президентът, премиерът и председателят на Народното събрание са задължени по закон да се движат винаги с охрана.

„По пресата виждам непрекъснато снимки кой ходил пеша, кой с колело. Не ми харесва това, защото нито аз, нито премиерът, нито президентът можем да се откажем от тази охрана, дори да имаме такова желание“, посочи председателят на НС.

Ива Митева категорично смята, че кръгът от охранявани лица трябва да се редуцира.

Тя добави, че администрацията на президента също ползва осигурен транспорт от НСО.

„НСО ми се струва, че не е транспортна фирма. Возенето на администрацията трябва да стане по съответния ред, какъвто е за всички български граждани“, счита Митева.

Накрая Митева добави, че се надява на тази среща комисията да разбере от ген. Тонев как се спазва и прилага законът.

„Трябва да преценим по постъпилите сигнали дали са били мотивирани решенията или просто е ползвана охрана за лица, които са нямали съответното основание за това“, каза тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!