Гешев отложи изслушването си в НС

Йорданка Веселинова 14 юни 2023 в 11:16 1930 1

Стою Стоев

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Стою Стоев, председател на парламентарната правна комисия

Иван Гешев е поискал изслушването му в парламентарната правна комисия, което трябваше да се проведе днес, да бъде отложено, каза пред OFFNews председателят на комисията Стою Стоев. 

Причината - главният прокурор днес има работни срещи с евродепутати и няма да успее да се върне в страната за заседанието на комисията. По информация на OFFNews изслушването не е било съгласувано с Гешев, тъй като не е отговарял на телефона си. Към момента не се мисли за извънредно заседание на комисията за изслушване, тъй като в изпратеното от главния прокурор писмо  не се посочват дните, в които е извън България.

В петък Гешев поиска да бъде изслушан на закрито заседание на парламента за дела за търговия с влияние и корупция по високите етажи на властта. Той изпрати писмото до председателя на НС Росен Желязков (ГЕРБ-СДС). В Правилника на НС няма разписана подобна процедура, но такава можеше да има с решение на Желязков.

В крайна сметка изслушвано бе предвидено, но в правната комисия. Председателят ѝ Стою Стоев бе предвидил това да се случи като четвърта точка на редовното заседание на комисията днес. Гешев трябваше да отговаря на въпроси за прилагането на закона и дейността на прокуратурата и разследващите органи, включително законодателни промени, ресурсна осигуреност, затруднения, свързани с осъществяване функциите на тези органи, резултати в борбата с престъпността, корупция, взаимодействие с разследващите органи.

Подобни изслушвания са предвидени в чл. 26 от правилника на Парламента, според който главният прокурор се явява в комисия веднъж на три месеца.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки