Гешев е в отпуск и сигурно няма да се яви в парламента

OFFNews 18 август 2021 в 20:01 4936 4

Снимка БТА/Христо Касабов

Главният прокурор Иван Гешев и говорителката му Сийка Милева

Въпреки че правната комисия поиска главният прокурор Иван Гешев да присъства на утрешното ѝ заседание, а в петък той трябва да внесе доклад за полицейското насилие по време на протестите, по всяка вероятност нито едно от двете няма да се случи, тъй като той е в отпуск.

Това, че обвинител №1 е в платен годишен отпуск се разбира от писмата, изпратени до председателя на временната комисия за полицейското насилие по време на протестите Николай Хаджигенов. Те са подписани от заместник на главния прокурор, а не лично от Иван Гешев, съобщи "24 часа". Пред "Дневник" от прокуратурата са потвърдили, че утре Иван Гешев е в отпуск и най-вероятно няма да се отзове на поканата. От държавното обвинение не се успели да уточнят докога главният прокурор няма да е на работа.

Днес, само три часа, след като оглави комисията по конституционни и правни въпроси нейният председател Андрей Михайлов беше поредният, който изпрати писмо до главния прокурор. В него той поиска Иван Гешев да отиде утре на заседание на комисията, за да обсъдят дейността на прокуратурата и разследващите органи във връзка с полицейското насилие от миналото лято.

Преди ден пък парламентът поиска до 20 август, тоест до петък, главният прокурор да внесе доклад за дейността на прокуратурата във връзка с полицейското насилие по време на протестите.

Самият Гешев каза в изявление пред пред БТА в понеделник, че изслушване на главния прокурор по конкретни дела, е нарушение на принципа на разделение на властите. Освен това имало трайна практика на Конституционния съд, която не позволява парламентарен контрол върху работата на магистратите по конкретни дела.

По-рано днес - със същия аргумент, той отказа поканата и на Временната комисия за подслушването и полицейското насилие по време на протестите миналата година.

В новия правилник на парламента пише, че най-малко веднъж на всеки три месеца в Комисията по конституционни и правни въпроси се провежда обсъждане с участието на главния прокурор във връзка с прилагането на закона и дейността на прокуратурата и разследващите органи, включително законодателни промени, ресурсна осигуреност, затруднения, свързани с осъществяване функциите на тези органи, резултати в борбата с престъпността, в т.ч. корупция, взаимодействие с разследващите органи.

"24 часа" твърди още, че според анализ на върховната прокуратура въпросният член 24 от правилника на парламента е противоконституционен и много е вероятно да бъде атакуван пред КС. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2000

4

Goiko Gorisov

20.08 2021 в 01:27

Иван Гешев е най-доброто Макаши.
От години човекът диша лепило и не е в състояние да отговаря на въпроси.
Искате да се опикае и оповръща в парламента ли?!
Имайте милост към клетника...

-1580

2

Bace7

19.08 2021 в 07:05

И аз, както и повечето грамотни хора в тази страна си задавам въпроса, за какво ни е подобен главен (или какъвто и да е друг) прокурор, който е "независим"' от абсолютно всичко и всички? Този и подобните му не си вършат работата, участват в политически схеми и гонения, утежняват и без това сложната обстановка в страната, преди очакваната шокова мигрантска вълна, организирана на Европа от американските ни "приятели" в Афганистан? Веднага трябва да се активират всички законни механизми вредните и непотребни чиновници да бъдат уволнени, и повече никога да не заемат каквито и да е обществени длъжности!

4164

1

Egocentric Eccentric

18.08 2021 в 23:46

Кучето му изяло домашното.

 
X

Да помогнем на украинските деца!