Герджиков: Взехме мерки Турция да не се меси в изборите

OFFNews 17 март 2017 в 19:34 8494 1

Премиерът Огнян Герджиков обяви, че са взети мерки за това Турция да не се меси в изборния процес у нас. 

Той обяви, че в последните години е имало опити по един или друг начин за намеса в изборите у нас и сегашният случай не прави изключение. 

Думите му идват на фона на случая с агитация на турския посланик у нас Сюлейман Гьокче в полза на партията на Лютви Местан ДОСТ. 

Премиерът посочи, че няма притеснения за отношенията между България и Турция. Той посочи, че има нарушения, които обаче не са в състояние да изострят до крайна степен отношенията между държавите.

"Това са нарушения, които не са в състояние да доведат до изостряне на отношенията между двете страни до степен, че да станат нетърпими. Няма такива изгледи, тъй като ние трябва максимално да проявим междусъседски отношения независимо от тези спорагични отношения между отделни турски граждани", коментира Герджиков, цитиран от "Фокус".

На въпрос за това, че посланикът ни в Турция Надежда Нейнски е била привикана от турската страна, Герджиков отговори, че тя в момента се намира в България, за да докладва как върви подготовката за изборите и да бъде инструктирана за евентуални конфликтни ситуации.

По време на посещението си в Благоевград Герджиков потвърди информацията за това, че на трима турски граждани са наложени мерки заради заплаха за националната сигурност на страната. 

Герджиков посочи още, че дни преди изборите са получени сигнали за купуване на гласове в Северозападна и Югоизточна България.

"Правим това, което трябва да се направи. Областните управители си вършат работата съвместно с органите на МВР, така че нещата са под контрол и аз съм убеден, че изборите, въпреки усложнената обстановка, ще бъдат проведени както трябва", заяви премиерът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови