ГЕРБ зоват БПЦ да се сроди с украинската църква, обвиниха Гундяев в политическа намеса

Ружа Райчева 08 декември 2022 в 12:51 2491 4

Даниел Митов в пленарната зала

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Даниел Митов в пленарната зала

ГЕРБ осъжда последователната линия на Руската федерация да превръща Московската патриаршия в инструмент на своята външна политика. Българската православна църква не бива да се поддава на чужди провокации, още по-малко от страна на ангажирала се в тежък братоубийствен конфликт страна. А също и да помисли дали не е дошло време за влизането ни в евхаристийно общение с Православната църква на Украйна.

Това заяви депутатът от ГЕРБ и бивш външен министър Даниел Митов по време на декларация от трибуната на Народното събрание. Във вторник дясната ръка на Московския патриарх Кирил (със светско име Владимир Гундяев) Волоколамският митрополит Антоний отслужи божествена литургия в сърцето на София – храма "Св. Николай Мирликийски", по-известен като руската църква.

По време литургията бяха отправени молитви за здравето на руския президент Владимир Путин и за победата на руската войска, а на събитието присъства руската посланичка у нас Елеонора Митрофанова. Пред руската църква в знак на протест се събраха демонстранти, които блокираха главния вход и така на Митрофанова ѝ се наложи да се излезе от задния вход.

"Макар тази визита да беще обявена като църковно-празнична, на официалната стрнаица на Московската патриаршия пише, че посещението е било работно, което потвърждава опасение, че посещението е преследвало политически цели, които не се декларират открито. Присъствието на 6 декември на службата в руското подворие на руския и беларуския посланици и на български публични личности, ангажирани със сдружение "Русофили", затвърдиха това подозрение и опасението, че съществува опасност Църквата да бъде използвана като политически инструмент", каза Даниел Митов. 

Той обяви, че ГЕРБ осъждат агресивната руска политика, включително с военни средства, насочвана от десетилетия изключително срещу православни страни като Молдова, Грузия и Украйна. 

От името на ГЕРБ Даниел Митов заяви категорична подкрепа за автокефалията на Православната църква на Украйна, провъзгласена съгласно каноните с Томос на Вселенската патриаршия, в качеството ѝ на единствена църква-майка на Киевската митрополия. Той призова Българската православна църква да "помисли" дали не е дошло време за влизане в евхаристийно общение с Православната църква на Украйна.

"Това е нещо, което вече беше направено от православните църкви на Константинопол, Александрия, Кипър и Елада, и което предстои да бъде направено от Румънската православна църква", каза още Даниел Митов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

3

поп Дръвчо

08.12 2022 в 13:23

Има хора, които само като се докоснат до някаква теза и я оцапват.

Митов е от тях.

Освен това: БПЦ в момента се управлява от Пасольството. Не изглежда това да се промени в близко бъдеще.

4038

2

Moirae

08.12 2022 в 13:22

Едната издънка на ДС съветва по-старата да се сродява с Украинската църква. Как само по външнополитически теми ГЕРБ са много отворени и така много "знаят". Като ги питаш за Румъния и за осъдените десетки политици и магистрати, рязко се разсейват или отклоняват темата.

 
X

Мистерии в Хераклея Синтика