ГЕРБ в СОС: Ние сме против насилието, но никой не каза, че Ивайло Иванов е съпричастен към боя под колоните

OFFNews Последна промяна на 07 октомври 2021 в 14:58 5635 1

Съветниците от ГЕРБ-СДС в Столичния общински съвет защитиха решението на кмета Йорданка Фандъкова да назначи за шеф на столичния инспекторат уволнения бивш главен секретар на МВР Ивайло Иванов. 

В своя позиция съветниците уверяват, че са против насилието и намират за недопустимо "това, което видяхме на записите под колоните на Министерски съвет".  

Не приемаме опитите незаконните действия на няколко полицая, да се приписват на политическия опонент, в този случай ГЕРБ. Да припомним, че случилото се беше предмет на проверки и проверки на проверките, има съдебни процедури и образувани дела, имаше дори парламентарна комисия, има наложени наказания, имаше и достатъчно време тези наказания да бъдат заменени с по-строги, ако служебното правителство, което управлява вече 6 месеца, прецени, пишат съветниците. 

След политическото му уволнение, нито разследващите органи, нито дори парламентарната комисия имаха претенции да търсят отговорност или някаква съпричастност на Ивайло Иванов към насилието на униформени към задържани, посочват те. 

В позицията се казва още: 

Демократичното право на всеки да протестира не просто се зачита от кмета на София, а под нейното ръководство се полагат огромни усилия от Столична община, за да бъдат осигурени най-адекватните възможности за упражняване на това право. Без значение кой протестира, срещу кого или какви предизвикателства пред нормалното функциониране на града поражда това. Неадекватно политическо обвинение е, че тя не зачита правилата, законите и правата на гражданите, твърдят в позицията си съветниците от ГЕРБ. 

Общинските съветници от ГЕРБ-СДС и кметът Фандъкова имаме за цел да подредим града. Това се случва чрез създаването на качествена нормативна уредба, с усъвършенстване на системите за контрол в общината, общинските предприятия и общинските дружества и не на последно място спазване на правилата в града ни. Столичният инспекторат има огромна роля в този процес и не е учудващо, че за негов директор е потърсен човек със сериозен административен опит и познания в сферата на реда и сигурността. 

Позицията на ГЕРБ идва, след като по-рано днес Борис Бонев от Спаси София поиска кметът Фандъкова да обясни пред съветниците от СОС защо е назначила за шеф на Столичния инспекторат уволнения заради полицейско насилие бивш главен секретар на МВР Ивайло Иванов. Групата на ГЕРБ гласува против, а от ВМРО се въздържаха и така изслушването на Фандъкова бе осуетено.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови