ГЕРБ ще сезира КС за машинното гласуване

Елена Николова 29 април 2021 в 19:40 3476 0

ГЕРБ ще сезира КС за решението на парламента за гласуване с машини в секции с над 300 избиратели с мотива, че по този начин се отнема конституционното право на българските граждани да упражнят своя вот. 

Днес парламентът гласува промени в Изборния кодекс, според които в секциите в страната с 300 и повече избиратели ще се гласува само машинно. 

"Ние многократно призовавахме от парламентарната трибуна да се остави тази възможност, не само с машинен, а и с хартиена бюлетина да се упражнява правото на глас", заяви Цвета Караянчева от ГЕРБ. 

Тя обясни, че на една машина не могат да гласуват повече от 195 души.

"Какво се случва, ако се развали машината? - Спира се вотът. Какво се случва, ако спре токът? - Защото машината може да работи на батерия около час и половина. Как ще се зареди тази машина? Вие знаете, колегите, които са от големите градове. Колегите, които са свикнали да се разкарват само по жълтите павета и да се показват по Фейсбук, не знаят, че има малки населени места, където много трудно се стига, за да подмени машината, или да се направи някакъв ремонт на тази машина", заяви още Караянчева. 

Относно взетите решения в парламента днес председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова заяви, че в пленарна зала някои са били приети с по-малко от 88 народни представители:

"Много добре знаете, че за откриване на всяко пленарно заседание е необходими в залата да има 121 народни представители, но впоследствие след регистрация актовете се приемат с повече от изписаните над таблото необходим брой гласове. В случая днес имаше решения, които се приемаха с по-малко от 88 народни представители".

Тома Биков добави, че демокрацията в този парламент е под риск," защото партията, за която са гласували най-много хора, е в опозиция".

"Ние ще продължим да стоим тук, докато има този парламент и ще продължим да регистрираме тези груби нарушения на демократичните процедури, на тези хора, които българският народ ще оцени - колко от тях ще влязат след няколко месеца и колко ще останат извън парламента", заяви той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови