ГЕРБ се зае с промяна на Конституцията, за да отпадне давността за приватизацията

Дори да бъде направена тази промяна, няма как да бъде търсена отговорност със задна дата

Георги А. Ангелов Последна промяна на 26 февруари 2020 в 18:00 6213 5

ГЕРБ наистина смята да предложи промени в Конституцията за отпадане на давността на корупционни престъпления свързани с приватизацията, според източници на OFFNews. В момента юристите на управляващата партия обмислят текстовете. Предложението им ще стъпи на проект за изменение на конституцията, който беше предложен от тогавашния лидер на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов в края на 2017 г.

Тогавашното законодателно предложение беше добавяне на нова алинея 8 към член 31 в Конституцията, в която да е записано: "Не се погасява по давност наказателното преследване и изпълнението на наказания за тежки престъпления, извършвани при и по повод на приватизацията в периода 1992 – 2017 година".

Процесът по промяна на Конституцията тога беше "сметен под килима" от управляващите.

За да започне промяна на Конституцията от обикновено Народното събрание, са необходими 60 подписа, а да се приеме в зала – гласовете на 180 народни представители. Ако това мнозинство не бъде събрано, но за промените са гласували две трети или 160 депутати, те се гледат отново след между два и пет месеца. Тогава, за да се приеме предложението, то трябва да бъде подкрепено от 160 депутати.

Така, дори ГЕРБ да внесат проект за промяна на конституцията и съберат необходимия минимум от 160 гласа, процесът вероятно няма да завърши до следващите парламентарни избори. Юрист от ГЕРБ, който е от групата обмислящи промяната, се съгласи, че това е най-вероятния изход.

Преди две седмици главният прокурор Иван Гешев възложи на ДАНС да направи пълна проверка на целия приватизационен процес и на последващия контрол от отговарящите за това министерства, агенции и други държавни ведомства.

Проверката трябва да обхване всички приватизационни сделки, плащанията по тях, независимо от вида на платежните средства, както и всички предприети действия по осъществяването на следприватизационния надзор.

ДАНС трябва да установи събрани ли са предвидените в приватизационните договори неустойки, лихви, обезщетения и банкови гаранции, в случай на тяхното частично или цялостно неизпълнение. В тази връзка трябва да се установи извършени ли са действия по разваляне на приватизационните договори, в случай на тяхното неизпълнение.

Проверяващите трябва да установят как е била водена цялата документация по текущия следприватизационен контрол, извършвани ли са проверки по изпълнение на приватизационните договори и била ли е актуализирана своевременно информацията в публичните регистри.

В обхвата на проверката трябва да бъде извършен анализ на одитните доклади на Сметната палата и какви действия са били предприети по изпълнението на дадените указания.

В другите партии са запознати с идеята на ГЕРБ, въпреки че официалните консултации все още не са започнали. В БСП осъзнават, че такава промяна на Конституцията ще събере одобрение на народа, но тя противоречи на принципите на правото.

Дори да бъде направена тази промяна в Конституцията, няма как да бъде търсена отговорност за престъпление със задна дата, смятат депутати юристи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16696

5

Новак

27.02 2020 в 05:58

“Юристите на управляващите обмислят” - това като прочета и изтръпвам. В тази група сигурно е и Барни Ръбъл. А там мисъл няма.
Но като са хванали да се занимават с прехода - ще ревизират ли кой съсипа селското стопанство? Там ще им е даже по-лесно - единият е в Европарламента от тяхната група.
По-трудно трудно би се доказало дали е ограбено фалирало предприятие - въпреки, че имаше и ЗУНК много предприятия бяха във фактически фалит.
Но опустелите села, залелите пазарите и магазините ни турски, гръцки, полски, македонски и от къде ли още не плодове и зеленчуци са пред очите ни.
Гумите произвеждани във Видин не можеха да конкурират Мишлен или Пирели, но българските домати, ябълки и картофи не бяха по-лоши от полските, гръцките или турските.
Ще търсят ли отговорност кой съсипа тютюно производството? Но там ще стигнат много бързо до скрития коалиционен партньор и затова там няма да се рови.
Изобщо цялата акция изглежда не търсене на справедливост, а преразпределение на откраднатото.

16101

4

order

26.02 2020 в 21:35

И за АЛУ ВАНЮ да се помисли....щото утече!!!!

3774

3

ЛАФЪРДИЕВ

26.02 2020 в 21:03

Като сте почнали - променяйте и давността за пране на пари!!
Щото топката в къщата в БарЦИлона се тупка с "Имам, нямам къща" и да изтече давностния срок за връткането на милионите евро през нея.. По-точно - през фирмите на мис Бикини..

16101

2

order

26.02 2020 в 19:52

В случая БСП трябва да внесе предложение за промяна на Конституцията Главпрокурора да се разследва и уволнява от Президента при съмнение за нарушения на кодекса!!!!!

11508

1

Бухльо

26.02 2020 в 18:17

Тоест те знаят, че няма да успеят да го прокарат, но ще дуят перки, че имат желание. Типично по боковски.
"Юристите на ГЕРБ"...то па едни юристи...фидоска, цецка, барни и от тези надолу.