ГЕРБ: Ресор 'Образование и култура' в ЕК ще има €45 млрд. евро бюджет, но е рано да е каже дали ще е наш

OFFNews Последна промяна на 09 септември 2019 в 11:22 1527 0

Емил Радев, евродепутат

Рано е да се твърди какъв ресор ще има България в новата Европейска комисия. Информацията, че на нашият еврокомисар ще отговаря за "Образование и култура", вероятно не е достоверна, самата ЕК я опроверга.

Това коментира в предаването "Тази сутрин" на bTV евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев.

„Съвсем в ранна фаза по структурирането на новата ЕК сме, буквално преди часове станаха ясни всички излъчени кандидати за комисари. Рано е да се каже кой ще е ресорът на нашия еврокомисар и докато няма напълно структуриране на ЕК, няма как да се каже, че една или друга държава е договорила даден ресор”, каза той.

"Образованието и културата, ако така бъде структуриран този ресор, ще има през следващия програмен период над 45 млрд. евро бюджет", добави Емил Радев.

„Има голяма борба за ресорите, но самият председател на ЕК отбеляза, че трябва да се върне баланса, който беше нарушен с излъчването на петте големи в европейските институции”, каза още той.

Радев коментира и думите на Борисов, че сега не е подходящо страната да влиза в Шенген. "Точно в този момент в нашата съседка Гърция текат процеси, които са опасни за националната ни сигурност". И добави: „Над 70 000 мигранти има по островите, пренаселиха се мигрантските лагери там. Гърция започна да извозва от островите северно от Солун голям брой мигранти и много повече зачестиха опитите да се преминава българо-гръцката граница."

По думите му за България е било важно да има пълен достъп до информационните системи на Шенген, защото това ни пази от тероризъм и организирана престъпност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови