ГЕРБ разделени наполовина дали да остане сегашния парламент

OFFNews 19 декември 2016 в 10:50 3035 1

Снимка OFFNews

„Ние върнахме мандата, който ни беше даден. Нито аз, нито колегите ми ще сформираме правителство, нито ще участваме”, категоричен бе Томислав Дончев пред Нова телевизия днес.

„Освен едрите политически формати приципно подкрепа или не подкрепа имат значение детайлите – персонален състав, министър-председател и т.н. В разговора преди не можахме да коментираме единствените възможни два аргумента защо евентуално може да бъде дадена подобна подкрепа. Първото е, за да има известно парламентарно време. Вторият аргумент е да се избегне пародията, че за три месеца и половина в България ще има четири правителства”, коментира в студиото на „Здравей, България” вицепремиерът в оставка Томислав Дончев.

Премиерът няма да се казва Бойко Борисов, ГЕРБ няма да има водещата роля, а финансовият министър няма да е Владислав Горанов, каза пред Би Ти Ви от своя страна министърът в оставка Владислав Горанов по повод очакванията да сe състави ново правителство с мандата на Реморматорския блок. Борисов обаче нямало да настоява министрите задължително да не са от ГЕРБ.

Двамата министри в оставка са на мнение, че ГЕРБ и Реформатоският блок ще преговарят може ли изобщо този парламент да подкрепи ново правителство. Условието на най-голямата политическа сила е да се приемат гласовете от референдума.

В ГЕРБ са разделени „точно наполовина“ по въпроса дали трябва да се даде повече време на сегашното Народно събрание, каза Владислав Горанов. Той посочи, че що се отнася до другите министри от ГЕРБ – трябва да се говори с всеки от тях, но Томислав Дончев също смята, че е по-добре да се излезе от изпълнителната власт.

За възможността икономическият министър Божидар Лукарски да стане премиер той каза: „Нека колегите от РБ да преценят. За мен не е добре лидер на някоя от формациите в РБ да поеме подобно правителство. Божидар е умен мъж, добър юрист. Не мога да преценя как ще му се получи координацията между отделни политики, тъй като безспорно министър-председателят е водещата фигура в едно правителство“.

„Ние върнахме мандата, който ни беше даден. Нито аз, нито колегите ми ще сформираме правителство, нито ще участваме”, категоричен бе обаче Томислав Дончев.

А какъв човек биха подкрепили Реформаторите за министър-председател?

„Най-вече този, който е посочен от Реформаторския блок и този, който заедно с всички партии от блока, ще носи отговорност за това какво се прави”, отговори Томислав Дончев.

„Силно съм скептичен, че в парламент, избран с подобна мажоритарна система, ще има лидерска политическа сила.

По-скоро преценката ми е, че ще се случи силно дефрагментиран парламент. Технология на консенсуса е до какво ще се стигне – до буквално прилагане на резултата от референдума или до някакъв вид компромис. Но за мен ще е грешка волята на народа, изразена в референдума, да не бъде отразена в изборните правила”, коментира Томислав Дончев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови