ГЕРБ: Радев се опитва да разпъне политически чадър над разследвания Пламен Узунов

OFFNews 02 февруари 2021 в 22:17 2696 0

Президентската институция се опитва да разпъне "политически чадър над Пламен Узунов" и да замеси правителствата на Бойко Борисов в скандала около поръчката на полицейски автомобили, която ОЛАФ разследва, заявиха тази вечер от ГЕРБ.

Позицията на управляващата партия е провокирана от изявлението на прессекретариата на Радев по-рано днес, в което "президентската институция настоява за пълното изсветляване не само на тази съмнителна доставка на автомобили за МВР от правителството на Бойко Борисов, но и за проверка на изразходваните милиарди левове през последните години, включително в случаите, когато обществени поръчки не се провеждат изобщо."

"Според съобщението на ОЛАФ разследването е за подговкатата на процедурата по обществената поръчка и промяната на заложените в споразумението с ЕК критерии за доставка на високопроходими автомобили. По времето на служебното правителство тези критерии са променени от доставка на високопроходими автомобили на такива с повишена проходимост, които фактически не отговарят на европейските стандарти за охрана на границата и противодействие на миграционния натиск. Промяната на тези критерии е нарушението на изискванията на Споразумението с ЕК, което е предмет на конкретното разследване на ОЛАФ. Какви са били мотивите за тези промени трябва да се установи от компетентните органи. Важно е да се отбележи, че МВР е нямало как да не подпише договора в началото на 2018 г., защото преди това поръчката е била обжалвана последователно пред КЗК и ВАС и е потвърдена от двата органа. Действащият български ЗОП не предвижда възможност за отмяна на влязло в сила решение, потвърдено включително и от българския съд." - пише в позицията на управляващата партия.

"От ГЕРБ разглеждаме стремежа на президентската институция да прехвърли отговорността за разследването върху някой друг като опит за разпъване на политически чадър над Пламен Узунов. Припомняме, че именно секретарят по правни въпроси и антикорупция на президента Румен Радев – Пламен Узунов, вече е разследван и за търговия с влияние. В същото време не сме изненадани, че от „Дондуков“ 2 поставят под съмнение работата и на Европейската служба за борба с измамите - ОЛАФ, тъй като вероятно се чувстват над закона." - заявиха още от ГЕРБ. 

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    За и против Гей парада