ГЕРБ призова ДБ и БСП да напуснат коалицията и настоя за нови избори

Ружа Райчева 25 март 2022 в 10:00 3431 1

Снимка БТА/Асен Тонев

ГЕРБ поиска оставката на кабинета "Петков" и нови избори. В декларация от името на парламентарната група депутатът Тома Биков нарече вътрешния министър Бойко Рашков "вкаменелост от късния социализъм", а премиера Кирил Петков - "объркан, неспасяем и безнадежден". 

След ареста на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов от партията му дадоха ясен знак, че оттук нататък ще саботират парламентарния процес по всеки възможен законен начин. След като преди два дни от ГЕРБ настояха министър-председателят да бъде изслушан и им бе отказано, днес те директно поискаха оставката на цялото правителство и разпускане на Народното събрание. 

"Политическата криза и насочването на националната енергия към реваншизъм и политически репресии, както и липсата на ценностна монолитност на управляващата коалиция отслабиха позициите на България в международен план. Основният интерес на коалицията е спасяването на неспасяемите коалиционни баланси", обяви Тома Биков. 

Според него днес България е по-бедна, по-слаба и по-разденена, отколкото е била преди 100 дни и това е отговорност само на управляващите.

"Все по-видно е, че Петков няма управленски качества и няма да придобие такива в хода на управление. Почти всеки ден от мандата на настоящото управление е белязан от международни и вътрешнополитически гафове на премиера. Затова политическия живот изглежда като Кирил Петков - объркан, неспасяем и безнадежден", каза Биков. 

По думите му арестът на Борисов е бил незаконен и "позорен акт, уронил престижа на българските институции във вътрешен и в международен план". "Политическото вампирясване на вкаменелости от късния социализъм и ранния преход е подходящ образ на некомпетентността и омразата, които управляват страната", заяви депутатът от ГЕРБ по адрес на вътрешния министър Бойко Рашков. 

В края на декларацията си Биков поиска оставка на правителството, разпускане на 47-ото Народно събрание и организирането на предсрочни избори и нарече кабинета "Петков" - правителство на "бездарността и беззаконието". 

"Даваме си сметка, че правителство на беззаконието представлява по-голям риск за държавата от предсрочни избори. Призоваваме системните партии (става дума за "Демократична България" и БСП - бел. ред.), участващи в управлението, да се оттеглят от коалицията час по-скоро. Убедени сме, че страната ни може да излъчи отговорно и решително управление, което да преведе страната през кризите. Никой не е над България!", каза още Тома Биков. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови