ГЕРБ предлага промени в Изборния кодекс, хартиено или машинно гласуване да решава гласоподавателят

OFFNews 30 юли 2021 в 14:11 3088 1

Парламентарната група на ГЕРБ внесе в деловодството на парламента проект за изменение и допълнение на Изборния кодекс, в който се предлага възможност за хартиено и машинно гласуване по избор на гласоподавателите.

Това показва справка за новите законопроекти на сайта на народното събрание Промяната предвижда още машините и софтуерът за тях да бъдат 100% собственост на българската държава, а техническата поддръжка в чужбина по време на вота да се осъществява от български специалисти или такива, които знаят български език.

"Предложенията ни са следните: Въвежда се пълно равенство между гласуването с машинни и хартиени бюлетини. В абсолютно всички секции да има и машини, и хартиени бюлетини. И на гражданите да бъде дадено право на избор с какво искат да гласуват, за да се спре този спад в изборната активност, на който бяхме свидетели. Техническите устройства за гласуване и софтуерът да бъдат собственост на българската държава. И изискване за преброяване на всички контролни разписки", обясни Радомир Чолаков от ПГ на ГЕРБ-СДС, който е един от вносителите на законопроекта. 

От ГЕРБ предлагат още създаване на Временна анкетна комисия за установяване дали има законови нарушения в местността "Буджака" до Созопол. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11300

1

yoghurt

30.07 2021 в 22:46

Български експерти = подчинени им експерти от някоя злочеста държавна институция. Хартиени бюлетини = купен вот. Не на нас тия.