ГЕРБ планира да ограничи по законов ред обжалването на обществени поръчки

OFFNews 04 май 2018 в 15:21 3825 1

Законови промени, които да ограничат възможността за съдебно обжалване на обществените поръчки, внесоха днес в деловодството на парламента депутати от ГЕРБ.

Мотивите са, че чрез множеството облажвания в съда се блокират ключови проекти, за някои от които има осигурено финансиране за милиони, а се бавят с години.

Ако промените бъдат приети, жалбоподателите ще трябва да предоставят доказателства, че за заинтересована страна, и да носят съдебна отговорност, ако се докаже, че недобросъвестно бавят ходя на обществената поръчка със съдебни процедури.

Авторите на промените, сред които е и шефът на правната комисия Данаил Кирилов, предлагат да отпадне настоящият текст от Закона за обществените поръчки, който гласи, че всяка заинтересована страна участник има право да обжалва процедурата.

Ако предлаганите промени минат, ще бъде заличен настоящият член 198, ал. 3, който гласи:

(3) Жалба срещу решението за класиране на участниците в конкурса за проект може да подава всеки заинтересован кандидат или заинтересован участник в срока по чл. 197, ал. 1.

Вносителите посочват, че се надяват да прекратят практиките на тенденциозно и неоснователно забавяне на процедурите. За целта създават нов текст към член 196 - 196 а. Той гласи, че жалбоподателите са длъжни да упражняват правата си добросъвестно и ще носят отговорност за вреди при недобросъвестното им използване. С други думи, въвежда се отговорност за причинените вреди, ако се установи злоупотреба с правото на обжалване.

Предлага се и възможност за връчване на съобщения и призовки само по електронен път - по имейл и факс, за да бъдат ускорени процедурите.

В жалбите си до КЗК участниците в обществените поръчки вече ще трябва да прецизират интереса си, като включат в мотивите си обстоятелствата, на които основават качествата си на заинтересовани лица и посочат конкретно и изчерпателно всички възражения, основанията за тях и своите искания.

Авторите на текстовете посочват, че към момента около 1/3 от обжалванията са неоснователни и с новите текстове очакват този процент да намалее чувствително.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6109

1

Azarael

05.05 2018 в 11:43

Пореден "маньовър" от страна на управляващите,
с който да ограничат достъпа до ОБЩЕСТВЕНИТЕ ПОРЪЧКИ
на неправилните фирми т.е. тези от тях,
които не са обвързани с властта !
Но "другарите" не са си направили добре сметката че след
излизането на Великобритания от ЕС съюз през пролетта
на 2019 година, крадливи държави като България и Румъния
ще бъдат сериозно ограничени в достъпа им до нови финансови постъпления от еврофондовете на общността !