ГЕРБ пита кой предложи новия шеф на НАП на президента и живял ли е той в Дубай

Президентът Румен Радев искал Ананиев да уволни шефовете на НАП и митниците още в предишния служебен кабинет

Георги А. Ангелов 14 май 2021 в 14:25 7555 0

Кой предложи новият шеф на НАП на финансовия министър и кой вкара в МВР учредител на БНО? Около тези два въпроса се завъртя пресконференцията на ГЕРБ днес. Те са по повод днешното уволнение на шефката на НАП Галя Димитрова “за системно неизпълнение на служебните задължения” от служебния министър на финансите Асен Василев и назначаването на неин наследник - Румен Спецов. Няколко сайта съобщиха, че служебният министър на МВР Бойко Рашков е назначил Елена Фичерова-Караиванова, която е била кандидат депутат от БНО за началник на кабинета си.

Радев искал уволнения от Ананиев в предишния кабинет

Брифингът беше започнат от бившия финансов министър Кирил Ананиев, който каза, че е притеснен от това, което се случва през последни 48 часа, защото не било част от задълженията на служебния кабинет да прави “политически уволнения” във възлови агенции като НАП и Митниците. “Това е кръвоносната система на финансовия сектор, това може да доведе до рязко спадане на приходите в държавния бюджет”, каза Ананиев. Той разказа, че когато бил финансов министър в първия служебен кабинет на Румен Радев той му поставил 2 задачи - да уволни директорите на НАП и митниците. Освен това Радев поискал да увеличи бюджета на Министерството на отбраната с 300 млн. лв. “Моят отговор беше категоричен - първо да уволните мен”, казал Ананиев.

Според него през последните 5 години данъчните приходи са се увеличи над 2 пъти, с между 2 и 4% от ръста на БВП, което означава, че данъчната администрация събира и преизпълнява събирането на приходи в бюджета. Ананиев каза, че е притеснен, че ако има срив на приходите трябвало да се тегли нов дълг, а с повишаването на бюджетния дефицит можело страната да не покрие критерии за влизане в еврозоната.

Уволненията лоши ли са или не са?

“Нямаше да дадем този брифинг, ако това беше редовно правителство. Проблемът е, че това е служебно правителство, което не носи политическа отговорност”, каза Тома Биков. Според него със смените се целяло “онази част от олигархията, която живее извън страната, да си върне позициите в управлението на страната”. “Живял ли е в Дубай новият шеф на НАП в Дубай. Кой вкара в МВР учредител на БНО?”, попита Биков. “Тези скандални назначения са свързани само с едно място. Очевидно има нов коалиционен партньор”, каза Биков. Той каза още, че работата на служебното правителство е да организира изборите, а не да участва в тях.

Томислав Дончев помоли да не се вкарва в политически дискурс “бият нашите”. Това не са наши членове и от тези действия партията не понася щети”. “Дали това е опит за овладяване на държавния апарат? Вероятно”, попита и си отговори Дончев. После каза, че “това не е задължително лошо”. Той също попита чие предложение са тези кадрови промени и кой ще носи отговорност за техните действия?

Кой все пак носи отговорност?

На въпрос не са ли отговорност на президента действията на служебното правителство Биков се съгласи - “добре, значи е президента”. После пак се зачуди как е стигнал новият шеф на НАП до президента, след като за него се открива само едно интервю в "Жената днес", в което той говори за хранителния режим.

Кирил Ананиев обаче призна, че познава новия шеф на НАП Румен Спецов, но “много малко”.

На въпрос за доклада на ОЛАФ за щети на европейския бюджет, в който се казва, че дейността на Агенция "Митници" не отговаря на стандартите и България трябва да ревизира и евентуално възстанови към европейски бюджет 55 млн. евро, Ананиев каза, че “този проблем не е само български, а засяга всички държави в ЕС”.

Биков пак попита "по установения ред ли е назначен новия шеф на НАП, със справка от ДАНС, и живял ли е Спецов в Дубай”.

“Защото съм гражданин като вас, аз даже не знам, защо аз задавам въпроси”, опита да се да обясни на журналистите, защо задава тези въпроси Биков. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови