Нинова разговаряла с Борисов за актуализация на бюджета на НЗОК

OFFNews Последна промяна на 19 декември 2017 в 14:42 5402 0

Току-що разговарях с премиера Бойко Борисов. Бях упълномощена да го направя от онкоболни, протестиращите, организаторите на протеста в парламента, които се обърнаха към нас.

От вчера имаме разговори с тях. Упълномощена съм да ви запозная с тяхното отворено писмо, тъй като те са с впечатление, че никой не ги чува. Ще ви прочета само част от него, защото е дълго, но то беше и предмет на разговора ни с премиера. 

„Да бъде заобиколена една забрана със създаване на комисии към МЗ, които комисии и фондове, всички знаем как функционират, за нас е абсолютно неприемливо“, казват пациентите. „Да се опитват да замаскират текст на закон с комисии и да се замазват очите на хората, за нас е абсолютно неприемливо. Да се създават комисии, на които ще бъде плащано с нашите пари, за да се заобикаля един мракобесен мораториум, за нас е абсолютно неприемливо. Да се водят преговори, с която и да било пациентска организация, за да се твърди от председателя на ПГ на ГЕРБ, че имат съгласие на пациентските организации, без да се цитират имената на такива, за нас е абсолютно неприемливо. Да се твърди от председателя на ПГ на ГЕРБ в национален ефир, че Румъния имала мораториум, е неистина, което е абсолютно неприемливо. Нито в една европейска държава няма такъв законов текст“.

Разговарях с г-н Борисов, като му казах: единственият легитимен начин да излезем от тази ситуация е да направим спешно и сега актуализация на бюджета на НЗОК. Да, ще бъде прецедент. Току-що е публикуван – днес. Веднага да се прави актуализация ще е прецедент, но това е единственият начин тези хора да не останат от първи януари необгрижени, заяви още Нинова.

Тази комисия, която ще се формира, не се знае кога ще стане, по какви правила ще работи. Пациентите са изчислили, че ако тази комисия заседава един път седмично, ще трябва да гледа 170 пациента на заседание. Това няма да реши проблема, а ще го задълбочи. Казах, че настояваме за актуализация на бюджета на НЗОК. Сега, до края на годината. Декларирам от името на ПГ на „БСП за България”, че сме готови на извънредни, нощни заседания, в ускорени, съкратени срокове, но да направим актуализация на бюджета на НЗОК. Става въпрос за един текст. Да отпадне параграф 6 от бюджета, обясни Нинова.

Тя допълни, че ще внесат предложението си до края на деня днес.

Нинова каза още:

Тъй като Държавният бюджет е задължение, единствено и само, на МС по закон, за Здравната каса не е така. През 2010 г. Евгений Желев, като депутат, е внесъл такова предложение и то е гледано. През 2012 г. Ваньо Шарков е внесъл такова предложение. И то е гледано. Т.е. ние имаме вече такива прецеденти. Затова се обърнах към г-н Борисов, нека да не работят на инат. Това, което направиха, е голяма грешка, очевидно по мнението на болните хора, Комисията няма да реши, а ще задълбочи проблема. Призовах ги за разум- да обсъдят предложението на ПГ на „БСП за България” за актуализация на бюджета и да го направим в спешен порядък до края на годината. Включително и с работа между празниците, прекъсване на ваканцията на депутатите и т.н. Г-н Борисов обеща да помисли. След това ми се обади г-н Цветанов, каза, че ще събират днес парламентарната им група. Ще обсъдят нашето предложение. Ще решат и ще ме информират. И утре сутринта, на Председателски съвет в НС, ще решим какво да прави парламентът по този казус. Останах с впечатлението, че са склонни да разгледат нашето предложение, да потърсим най-бързия и най- правилния вариант, да не оставим тези болни хора от 1 януари без лекарства.