ГЕРБ: Никой не ни информира за консултациите при президента за нова ЦИК

ИК се прави така, че да спечелят определени политически сили, които са близки на Румен Радев, заяви Тома Биков

OFFNews 03 май 2021 в 17:04 7236 2

Ние сме единствената партия, която не е имала информация за тези консултации за избора на новия състав на ЦИК, ние не знаем на какви критерии трябва да отговарят членовете на Централната избирателна комисия. Не знаем какво се очаква от тях, нямаме информация и всичко това се случва два месеца преди изборите". Това заяви Тома Биков по време на втория за деня брифинг на ГЕРБ в коментар за обявените от президента Радев консултации на 5 май.

По думите му ГЕРБ  все още няма решение какви ще бъдат техните предложения за състава на ЦИК.

Според него изборното законодателство се прави така, че да спечелят определени политически сили, които са близки на Румен Радев.

"Този Изборен кодекс е срамен. Тези партии мълчат, защото са взели решение очевидно и ДБ, и БСП, и ИТН, и Мая Манолова по Изборния кодекс. Начинът по който се направи този Изборен кодекс е срамен и брутален, знае ли се кой го е писал? (...) В момента виждаме една фалшификация и опит цялото изборно законодателство да бъде приложено така, че да спечелят определени политически сили от кръга на Радев и всичко това се прави с цел той да спечели втори мандат за президент. Цената на това може да е провал на изборния и демократичен процес в България и страната може да влезе от политическа криза в конституционна. Целият Изборен кодекс, който бе направен, предразполага точно към това", коментира Тома Биков.

Биков нарече измененията "законодателен тероризъм", цитирайки изказване на депутата от БСП Крум Зарков по адрес на законотворчеството на самата ГЕРБ. Той изрази възмущението си, че президентът е издал указ за публикуването на измененията на следващия ден след приемането им и те са публикувани светкавично в извънреден брой на "Държавен вестник". "Този претенциозен човек е чел цяла нощ този Изборен кодекс и е преценил, че е перфектен и веднага трябва да се публикува, още на Разпети петък и да не изчака да излезе датата", коментира Биков. 

"Колегите мълчат по темата Русия, по темата за резолюцията на ЕП, теми които касаят пряко евроатлантизма", добави Георг Георгиев, лидер на младежката организация на ГЕРБ, който поясни, че брифингът е провокиран от "неистини".

"Няма да позволим лъжи да се разпространяват свободно в пространството. Всяка една лъжа ще бъде разкривана. Днес Иво Мирчев каза, че било лъжа, че фирмата, която доставя хардуера за машинното гласуване в страната е спонсор и е дарявала пари на "Да, България", отбеляза Георг Георгиев и показа разпечатка от Сметната палата, според която политическата сила е получила 100 лв. от дарителя Иван Тодоров.

"Мая Манолова къде беше да коментира приетия вечерта Изборен кодекс? Защо не коментирате темата колко реално милиарди левове ще бъдат върнати в ръцете на мафията със закриването на КПКОНПИ. "Да, България" са тези, които забиват най-дълбоко меча си в стабилността и правовата държава, заедно със Станислав Трифонов, който най-политически страхливо замълча, когато трябваше да е активен. Ако чака мнозинство с 240 депутати в реалностите в България няма как да се случи", каза още Георг Георгиев.

По-рано във връзка с приетите от 45-ото Народно събрание изменения в Изборния кодекс, държавният глава Румен Радев съобщи, че ще проведе на 5 май консултации с парламентарно представените партии и коалиции, за да се запознае с предложените от тях номинации за състава на Централната избирателна комисия.

Покани за това са изпратени до парламентарните групи в 45-ото Народно събрание.

Публичното изслушване на предложенията, направени от парламентарно представените партии и коалиции, ще започне от 14.00 часа на "Дондуков" 2 и ще се излъчва в реално време на интернет страницата на президентската институция.

Със свой указ днес държавният глава утвърди правила за провеждане на публични консултации и процедура за назначаване на състава на ЦИК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3162

3

Grigor Arssov

03.05 2021 в 18:50

ЕЕЕЕ за 11 години що информация глътнахте, сега толкова години трябва да я повръщате!!!!

2910

2

П

03.05 2021 в 18:00

Да ви информират с 200, дано!