ГЕРБ: Няма да има предсрочни избори. БСП: Ще ви свалим. ДПС: Иде криза

Георги А. Ангелов Последна промяна на 15 януари 2020 в 11:16 3015 1

Снимка Александра Маркарян

ГЕРБ заявиха, че има стабилност и няма да има предсрочни избори. БСП, че има правителствена криза и ще свалят правителството. ДПС пожелаха “Здраве, берекет и вода във всеки дом” и предрекоха парламентарна криза. “Обединени патриоти”, по традиция, заявиха, че най-големия проблем е социализацията на маргинализираните цигански общности. Така могат да бъдат обобщени декларациите на парламентарните партии за новия политически сезон в първото заседание за тази година в които партиите задават политическите си приоритети.

ГЕРБ: Няма да има предсрочни избори

"И през тази сесия парламентарната група на ГЕРБ ще продължи да подкрепя правителството и да работи за изпълнение на програмата на управляващото мнозинство. Тази наша позиция не е самоцелна. Тя е израз на ангажимента ни да продължим да бъдем фактор на стабилност в българската политика и генератор за развитие на България”. Това заяви председателят на ГЕРБ в парламента д-р Даниела Дариткова в декларацията. Дариткова се зарече, че през тази година няма да има предсрочни избори. “През отминалата 2019 г. в рамките на два избора българските граждани ясно показаха, че искат промяна и развитие, но не през радикализъм и революция, а през разум и почтеност”, каза Дариткова.

Тя смята, че отвъд напрежението на предизборните кампании през 2020 г. може да се постигне политическо съгласие по дългосрочни приоритети за българското общество и да се направи така, че изпълнението им да не зависи от едно или друго управление, но и че в началото на настоящата година още в първите й дни се очертават контури на напрежение във вътрешен и международен план.

Дариткова съобщи, че ГЕРБ са наясно, че ниското доверие в партиите като основни субекти на демокрацията я руши и за това ще предложат промени в изборните закони. “Провеждането на изборите и финансирането на политическите партии са фундаментални въпроси за всяка демократична и политическа система. От ГЕРБ се ангажираме да дадем максимални гаранции, че всеки глас на български гражданин има важно значение за развитието на демократичния процес в страната", декларира Дариткова.

БСП: Да сменим това управление

Сесията на парламента започва с правителствена криза - имаме обединяваща идея да сменим това управление, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова. “Започваме и тази сесия с криза - правителствена. С поредната девета смяна на министър в кабинета. Криза с водоснабдяването. Близо половин млн. българи са на режим на водата - основно човешко благо. 100 хил. град е изправен пред избора работа и хляб или вода. В десетки други градове от години хората не знаят какво е постоянно течаща чиста вода. Три пъти за 10 години се повишиха цените на водата", каза Нинова. Тя добави, че България е превърната в сметище на света. "Международната и българска мафия печели много пари за сметка на здравето на българските граждани", допълни още Нинова. Според нея висши държавни служители са заговори за организирана система за източване на НЗОК. "Директно са назовани виновниците - министър и заместник-министър правят лобистко законодателство. Тол системата е отложена отново и е на път да се провали. Завърна се чумата по свинете", изреди Нинова. Тя се призова другите парламентарни партии, които се определят като опозиционни, към другите, които искат промяна, към граждански сдружения - “да сменим това управление".

ДПС: Проблемите трябва да бъдат решени преди парламентарната криза

Здраве, берекет и вода във всеки дом, започна с пожелание за новата година декларацията си лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. “Време за предупреждения няма - проблемите трябва да бъдат решени в кратък срок преди да е настъпила парламентарна криза”, предрече той.”Тежките кризи в началото на този политически сезон са достатъчно сериозни и достатъчно красноречиви, за да няма никой илюзията, че нещата могат да продължат по същия начин", допълни още Карадайъ.

"Основно двете кризи - във водния сектор и в здравеопазването са очаквани, защото тези сектори са нереформирани. Тези бомби са предварително заложени поради отказ от реформи и заради модела на властта - без ясна визия, без ясни приоритети, без ясна програма, с ясни приоритети. Последните 10 години властта се упражнява като решения на конкретни решения на пожар, на принципа на поба-грешка, което закономерно води до криза и така от криза в криза", заключи Карадайъ. Той се обяви срещу популизма и екстремизма и за демокрацията и толерантността.

“Обединени патриоти”: Приоритет са циганските общности

Приоритет за нас е концепцията за циганските общности, чакаме я и я изискваме от Министерски съвет, каза съпредседателят на групата на "Обединени патриоти" Искрен Веселинов.

"Водната криза в Перник явно е символът, под който ще мине това първо заседание и тя позволява на всички да проявяват загриженост и всички да експонират темата за чиста вода, чист въздух и т.н. Водата е важна тема, въздухът също. Има и други подобни важни теми. За "Обединени патриоти" най-важната е общество ли сме, единна нация ли сме или социалната разруха и умишленото окалване и принизяване на институциите вече дава своите отровни плодове и ни превръща в сбор от мразещи се хора. Всички са приковали поглед в Перник, отскоро и народът си има нарочен генерален виновник. Истината е, че виновниците са десетки", допълни Веселинов.

Според него това се случва и в социалната сфера. "Не минава ден без нагло, показно убийство или друго престъпление на маргинали. Правим се, че не забелязваме", каза още Веселинов. В декларацията се каза, че чувството на безнаказаност се възпитава още от люлката. 

Той добави, че въвеждането на военно обучение в училищата също остава приоритет за парламентарната група, както и противодействието на битовата престъпност. От групата ще искат и промени в Наказателния кодекс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X