ГЕРБ може да подкрепят кабинет на Кирил Петков

Ангел Марковски 04 декември 2021 в 13:01 3171 1

Радомир Чолаков

 „Време е да се поеме отговорност. Допускам, че може да гласуваме с „въздържал се”, не изключвам обаче и да го подкрепим. Ние ще бъдем конструктивна опозиция и не искаме да сме мрачни критикари.” Това заяви пред Нова депутатът от ГЕРБ Радомир Чолаков на въпрос какво биха направили, ако Кирил Петков бъде предложен за премиер. Той добави, че от ГЕРБ, както всички, искат да има правителство, защото е време за това. 

За второто място, което ГЕРБ зае на последните парламентарни избори Чолаков каза: 

„Причините са много. Със сигурност трябва да е имало умора от 12 години управление. Българинът обича новото, хубаво е да има такова. Всъщност, два пъти тази година му беше предложено ново. Единият път той избра грешно, но ново. Вторият път пак избра ново, надяваме се този път да е по-добре, макар, че съм скептичен”.

Чолаков обясни, че би искал новата власт да има „дълъг живот”, за да може да реализира намеренията си. „Те всъщност имат добри намерения и интересни виждания”, смята той.

На въпрос дали от ГЕРБ биха подкрепили „Продължаваме Промяната” за конституционни промени с цел сваляне на главния прокурор, Чолаков обясни: „Конституцията беше променяна шест пъти, мисля четири заради съдебната система. И четири пъти беше направена грешка. Аз принципно съм против тези резки промени в Конституцията”.

Чолаков обясни, че ГЕРБ са се въздържали при гласуването на Никола Минчев за председател на Народното събрание, защото това била принципна позиция на групата. "Който и да беше предложен, ние щяхме да се въздържим. Това е избор на мнозинството и не е наша работа да казваме кой да бъде председател”, обясни Чолаков.

Той смята, че задачата на Минчев няма да е лесна, но от ГЕРБ биха му помагали. „Струва ми се, че всички политически сили в парламента трябва да му помагат, за да възстановяваме парламентаризма. Той обаче ще има проблем с наслоените през последната година негативни отношения спрямо парламента. Те се дължат на обкръжението на президента и на лидерите на неговата политическа формация”, добави Чолаков.

Борисов дал пример и всички се ваксинирали 

Относно здравните мерки в парламента депутатът от ГЕРБ каза, че в групата на партията всички са ваксинирани. „Още в 45-ия парламент г-н Борисов даде личен пример, отиде и се ваксинира. И ние щем - не щем отидохме и се ваксинирахме всичките”, уточни Чолаков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови