ГЕРБ иска половината депутати във Велико Народно събрание да се избират мажоритарно

OFFNews 17 август 2020 в 18:39 3426 0

Снимка Александра Маркарян

Избори за Велико народно събрание да се провеждат се въвежда смесена изборна система предлагат от парламентарната група на ГЕРБ в проект за изменение Изборния кодекс. Предложението е 200 народни представители се избират по пропорционална изборна система, а останалите 200 по мажоритарна. Миналата седмица премиерът Бойко Борисов каза, че броят на депутатите във ВНС трябва да е 280 вместо 400.

Машинно гласуване според ГЕРБ трябва да има във всички секции в страната с над 300 избиратели.Не е ясно защо се прави това предложение, тъй като тази бройка е записана и в сегашния Изборен кодекс. Освен това се предлага да няма машинно гласуване на местни избори.

Депутатите от управляващата партия искат още всеки да избере за себе си начина, по който иска да упражни правото си на вот - с машина за гласуване или хартиена бюлетина.

Неотдавна председателят на "Информационно обслужване" Михаил Константинов каза, че в страната има 9 хил. секции с над 300 избиратели. Според него при това положение ще са нужни около 20 хиляди машини при цена на всяка от тях около 2 хиляди евро и повече. Според Константинов за следващите парламентарни избори, които по план трябва да се проведат в края на март, няма да има време, за да се осигурят машините за гласуване.

През февруари, когато за последно партиите обсъждаха машинното гласуване, стана ясно, че няма консенсус по темата. От ГЕРБ искат да има възможност за гласуване и с бюлетини, и с машини. БСП държат да се гласува само с машини, "Обединени патриоти" - само с бюлетини, а ДПС - или само машинно гласуване, или преброяване с машини на хартиените бюлетини.

Предложените от ГЕРБ промени в Изборния кодекс предвиждат още при обявена извънредна епидемична обстановка в страната изборният ден да може да бъде удължаван до 48 часа, като сроковете, свързани с отчитането на изборните резултати, се удължават пропорционално на срока на удължаване на изборния ден.

По-рано днес от ГЕРБ внесоха и проект за промяна в Конституцията, който вместо да въведе контрол върху главния прокурор му дава още правомощия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!