ГЕРБ иска оставката на Манолова като председател на Комисията по ревизията (обновена)

"В понеделник ще подадем искане за тълкувателно решение от КС за наложения от НС мораториум върху определени действия на МС", заявиха от ГЕРБ

OFFNews 23 април 2021 в 19:32 7371 3

Снимка БТА/Минко Чернев

Министрите в оставка Екатерина Захариева и Теменужка Петкова, както и депутатите от ГЕРБ Десислава Атанасова, Тома Биков и Дани Каназирева дават извънреден брифинг в централата на партията.

Парламентарната група на ГЕРБ ще поиска оставката на Мая Манолова, заяви Тома Биков от ГЕРБ на извънреден брифинг. Това се случва малко след посещението на Манолова в Булгартрансгаз

Причините според него са "тежка неадекватност" и "невъзможност да си изпълнява задълженията". "Нямаме нужда от Мая-полицая, имаме нужда от адекватен председател на комисията по ревизията", допълни той. Според него има "по-компетентни и по-нормални" хора от нея. "Председател на временната комисия по ревизията може да бъде и Николай Хаджигенов, и Татяна Дончева, и Мария Капон", каза още той.  

Биков обясни, че като член на тази комисия, никой не му се е обадил: "Не знам какво направиха в Булгартрансгаз - заседание, среща ли. Защо ние не сме поканени, защо аз не съм поканен?"

Според министъра на енергетиката в оставка Теменужка Петкова Манолова "нахлу" в "Булгартрансгаз" и констатира, че в "групата за нахлуване" нямало представители на ПП ГЕРБ.

„Странно е защо е това настояване за това предоставяне на цялата тази огромна по обем документация, която е и чувствителна като съдържание и има определена класификация да бъде предоставена на електронен носител“, каза Петкова. Било интересно дали тази комисия „ще прави проверка, или ще разпространява информация, или ще я ползва за нещо друго, че такова голямо настояването да се предостави по този ред".

"Такава информация се предоставя по официален ред – заверена с подпис и печат от дружеството. Това предвижда законът. Тези действия, това нахлуване, не знам като какъв акт мога да го определя, освен като вероломно нахлуване в едно държавно дружество. Смятам, че това е поведение, което не подобава на един народен представител. Надявам се да си вземат поука, да прочетат правилника на Народното събрание, за да видят какъв е редът за изискване на тези документи", обясни още ресорният министър.

За Дани Каназирева от ГЕРБ, също член на комисията, Манолова е използвала посещението си в "Булгартрансгаз", "за да извлече евтин политически дивидент". По време на излъчването на живо се чу телефонния разговор между нея и Каназирева. Мая Манолова заяви, че "явно са ѝ се обадили, за да ѝ поискат сметка, че не е тук или че не ни е спряла".

Десислава Атанасова пък определи случая като "енергиен Костинброд".

"В понеделник в 9 ч. ще подадем искане за тълкувателно решение от КС за наложения от НС мораториум върху определени действия на Министерски съвет - заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова. - Ще питаме Конституционния съд допустимо ли е с решение Народното събрание да отнема и ограничава правомощия на Министерския съвет и други държавни органи, които изпълняват функция съгласно българската Конституция и българските закон." 

Министърът на външните работи в оставка Екатерина Захариева определи мораториума като "противоконституционен" и допълни, че той ограничава дейността на държавните служители. "Има-няма за три дни бяха приети три противоконституционни решения", заяви тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10212

3

Човека

24.04 2021 в 12:40

Тя е малък питбул и явно вече хапе. А за поканата не се притеснявайте - ще ви покани като дойде време за съда.