ГЕРБ иска мораториум за теглене на нов дълг, обещава толеранс на новото правителство

OFFNews Последна промяна на 03 декември 2021 в 10:09 681 0

През тази година два последователни парламента се провалиха в опита си да излъчат редовно управление на страната. Този провал беше наказан от българските избиратели с рекордно ниска избирателна активност и срив в доверието към партиите, които участваха пряко в него. Тези два факта трябва да бъдат отчетени от всички нас и ние сме длъжни да се съобразим с тях. Това заяви в словото си при откриването на 47-ото Народно събрание председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

"Заради ниската избирателна активност настоящият парламент не разполага с достатъчно голяма легитимност, за да си позволи нови авантюри и да пилее време в произвеждането на скандали. Още от сега е ясно, че каквото и да е мнозинството в това Народно събрание, то няма да е плод на силна обществена енергия, а ще бъде резултат от компромиси", каза тя.

Според нея бъдещото мнозинство ще е плод на необходимост много повече, отколкото на позитивен избор на гражданите.

"То ще е много повече плод на гласуването "против", отколкото на гласуването "за". Не е ясно колко български граждани бяха лишени от правото си на глас заради машинното гласуване и репресиите от страна на служебното правителство. Затова всяка илюзия, че някой е победил безапелационно и на тази база има право да диктува определени правила на останалите, ще се разбие в действителността", добави Атанасова.

Тя посочи, че депутатите на ГЕРБ ще дадат толеранс на бъдещото правителство и че са готови да оказват помощ в работата му.

"Мога да гарантирам, че ако има редовно правителство, то ще получи толеранс и при желание може да разчита на нашата експертиза и опит за бюджета за следващата година, чието обсъждане настояваме да е през тази календарна година", посочи председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС.

В същото време Атанасова бе категорична, че бившите управляващи ще внесат мораториум за тегленето на нови държавни заеми от страна на служебното правителство.

"Ще настояваме всяка стотника държавен дълг да бъде обоснована и изразходвана разумно. Ще се противопоставим доходите на гражданите да се увеличават чрез вземането на заеми. Първият ни внесен проект ще бъде за налагане на мораториум за теглене на нов държавен дълг до избирането на ново правителство", съобщи още Атанасова от парламентарната трибуна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови