ГЕРБ и РБ не се разбраха за правителство

OFFNews 06 декември 2016 в 14:04 10190 6

ГЕРБ и РБ не се разбраха за правителство

ГЕРБ и РБ не се разбраха за съставяне на нов кабинет в рамките на 43-то Народно събрание. След среща при премиера в оставка Бойко Борисов представители на блока заявиха, че е постигнато съгласие да се търси мнозинство за ново правителство, едва след връчен от президента мандат. 

В разговори за бъдещо мнозинство можем да влезем само след фактическо връчване на мандат на следващата политическа сила след БСП. Това каза министърът на здравеопазването в оставка Петър Москов, цитиран от "Фокус".

По думите му и двете политически сили си дали "ясна сметка", че са готови да отидат на предсрочни парламентарни избори, "ако всички възможности преди това са изчерпани".

"От гледна точка на решението на Реформаторския блок да търси възможности, да се увери в наличието или липсата на възможност за реформаторско мнозинство в този парламент от страна на ГЕРБ имаме ясната заявка,че в разговори за бъдещо мнозинство и евентуално продължаване на реформаторските усилия можем да влезем по същество само след фактическо връчване на мандат на следващата политическа сила след БСП", каза Москов.

Предсрочните избори са най-реалистични вариант и за ГЕРБ, и за Реформаторския блок (РБ). Най-реалистично е провеждането на предсрочни парламентарни избори. Това смята съпредседателят на Блока Найден Зеленогорски. Според Менда Стоянова от ГЕРБ за ново правителство е рано да се говори, преди да бъде връчен мандатът на БСП и след връчването на третия мандат. По думите ѝ едва след като РБ получи мандат от президента, то тогава ще могат да се водят преговори за съставяне на управляващо мнозинство, кабинет и коалиция. По думите ѝ в ГЕРБ не са съгласни евентуалният кабинет да бъде експертен, тъй като политиците трябва да поемат отговорност.

"Нека БСП да получи мандата от президента, нека да видим дали БСП ще бъде отговорната партия, която настояваше да има предсрочни парламентарни избори, настояваше да не се хвърля страната в хаос, и да приеме мандата и да направи правителство. И когато третата избрана от президента парламентарна партия получи мандата, може да водим официални разговори за евентуално бъдеща подкрепа или коалиция, или бъдещо мнозинство в този парламент", посочи Стоянова.

Тя обаче напомни, че Румен Радев и настоящият президент трябва да се разберат за служебно правителство, за да не се налага Росен Плевнелиев да прави служебен кабинет за 10-20 дни. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18551

5

Нострадамус

06.12 2016 в 19:06

Това, че Борисофф е неук е ОЧЕВАДНО, защото когато дипломатите и лидерите по света са са учили в частни елитни колежи, той е гонил топката по поляните и е ял филии с мас. По-късно когато Ботисофф се е занимавал с „охранителна” дейност и се е обучавал в шменти_капели и тарикатщини, те вече са били на дипломатически позиции. Като добавим и това, че освен банкенски диалект, Борисофф не владее никакъв друг език, ни става повече от ясно защо той не разбира езика на дипломацията и твори огромни и съкрушителни провали на държавно ниво. Това, че Борисофф си отивa е повече от ясно, но кой ще възстанови престъпленията и пораженията на България, които той и кликата му нанесоха???

14469

2

случайно прочетох

06.12 2016 в 16:07

И герб и рб са Политически Трупове!
 
X

Да помогнем на украинските деца!