ГЕРБ и РБ не подкрепиха Патриотите за затвор за агитация на майчин език

Нели Чолашка Последна промяна на 22 април 2015 в 16:53 1758 3

Данаил Кирилов, председател на парламентарната правна комисия.

Депутатите от ГЕРБ и Реформаторския блок в правната комисия гласуваха "въздържал се" за проектозакона на Патриотичния фронт, който предвижда да се криминализира агитацията на майчин език преди избори.

Патриотите предлагат агитацията на език, различен от българския, да се наказва със затвор до 3 години и глоба.

В момента агитацията на чужд език се наказва, съгласно Изборния кодекс с административна санкция - глоба до 2 хил. лв. Срещу това ограничение от години протестират депутатите от ДПС.

В речта си днес за откриване на третата сесия на парламента лидерът на ДПС Лютви Местан обвини ГЕРБ и РБ, че се идентифицират все повече с националпопулизма, след като мълчат относно внесения от ПФ законопроект.

На заседанието на правната комисия председателят й Данаил Кирилов от ГЕРБ обяви, че ще се въздържи при гласуването на този законопроект, защото той нарушава основни конституционни принципи.

Димитър Делчев от РБ обяви, че Реформаторите също ще се въздържат, защото предложението е "непропорционално спрямо целите, които преследва" - обществената опасност не е толкова голяма, че да обоснове криминализация с такива сериозни санкции

Това предложение е не само противоконституционно, то е против фундаменталните норми на европейско и международно ниво за защита правата на човека, коментира Четин Казак от ДПС.

В крайна сметка правната комисия отхвърли проекта на ПФ за промени в Наказателния кодекс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22.04 2015 в 18:38

Когато българските политици и журналистите проумеят, че няма български турци а има българи мюсюлмани, както и роми, които са равни по права и зъдължения на всички останали граждани в България нещата ще си дойдат на мястото. Европа дава пари за интеграция, не за дискриминация на малцинствата. Владеенето на официалния език в една държава е зъдължение на всеки неин гражданин, независимо от неговото вероизповедание. Използването на език различен от официалния на публични мероприятия и то от политици създава предпоставки за разделение на нацията, което е престъпление.

22.04 2015 в 17:52

Добре, защо т.н. Реформатори и Гражданите за европейско развитие на България (ГЕРБ) всячески пречат на ПФ да озаптят острието на анадола - ДПС.

22.04 2015 в 17:27

Казак Резак ние сме в България не в Турция тук се говори на български, не на турски. Изборите са за да се избере кой ще управлява България, не Турция. Какви права на човека се нарушават - ако ще живееш и ще гласуваш тук е редно да знаеш и месния език иначе не си годен да гласуваш тъй като няма как да разбереш програмите на останалите партии и няма да гласуваш по съвест!

До момента аз само се сещам за нарушаване на българските права и то напълно безнаказано години наред.