ГЕРБ и РБ не подкрепиха Патриотите за затвор за агитация на майчин език

Нели Чолашка 22 април 2015 в 16:53 2155 3

Данаил Кирилов, председател на парламентарната правна комисия.

Депутатите от ГЕРБ и Реформаторския блок в правната комисия гласуваха "въздържал се" за проектозакона на Патриотичния фронт, който предвижда да се криминализира агитацията на майчин език преди избори.

Патриотите предлагат агитацията на език, различен от българския, да се наказва със затвор до 3 години и глоба.

В момента агитацията на чужд език се наказва, съгласно Изборния кодекс с административна санкция - глоба до 2 хил. лв. Срещу това ограничение от години протестират депутатите от ДПС.

В речта си днес за откриване на третата сесия на парламента лидерът на ДПС Лютви Местан обвини ГЕРБ и РБ, че се идентифицират все повече с националпопулизма, след като мълчат относно внесения от ПФ законопроект.

На заседанието на правната комисия председателят й Данаил Кирилов от ГЕРБ обяви, че ще се въздържи при гласуването на този законопроект, защото той нарушава основни конституционни принципи.

Димитър Делчев от РБ обяви, че Реформаторите също ще се въздържат, защото предложението е "непропорционално спрямо целите, които преследва" - обществената опасност не е толкова голяма, че да обоснове криминализация с такива сериозни санкции

Това предложение е не само противоконституционно, то е против фундаменталните норми на европейско и международно ниво за защита правата на човека, коментира Четин Казак от ДПС.

В крайна сметка правната комисия отхвърли проекта на ПФ за промени в Наказателния кодекс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!