ГЕРБ и 'Обединените патриоти' със свое предложение за рестарт на АЕЦ Белене

OFFNews 05 юни 2018 в 17:40 3023 0

Депутати от управляващата коалиция са внесли в деловодството на Народното събрание свой проект решение за рестарт на проекта за АЕЦ "Белене". Предложението се състои от 5 точки.

Миналата седмица и БСП внесоха проект за отпадане на мораториума върху строежа на втора атомна електорцентрала. Тяхното проекторешение обаче се състои от 4 точки.

Проектите на управляващите и на опозицията почти изцяло се припокриват - три от точките в тях са напълно еднакви. И в двата проекта е записано, че парламентът възлага на министъра на енергетиката предприеме действия за разработване на процедура за избор на стратегически инвеститор и да предложи възможности за структурирането на проекта до 31 октомври тази година. 

И управляващи, и опозиция са съгласни и за друго - че министърът на енергетиката трябва периодично да информира депутатите за предприетите действия и конкретните резултати от водените преговори.

ГЕРБ и патриотите изрично са записали, че с това решение парламентът възлага на министъра на енергетиката да възобнови действията по търсене на възможности за изграждане на АЕЦ "Белене" "съвместно със стратегически инвеститор и на пазарен принцип" и това трябва да стане без държавни гаранции, без договори за задължително изкупуване на енергията, без преференциални цени, без договори за разлика, корпоративни гаранции или други непазарни механизми за гаранция на инвестицията. В проекта на социалистите няма поставени такива условия.

Последната точка от проекта на управляващото мнозинство  е "препоръка" към Министерския съвет да отмени решението си от 29 март 2012 г. за прекратяване на проекта, което тогава беше потвърдено от депутатите в парламента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!