Quantcast

Четвърта компания има интерес да строи АЕЦ Белене

OFFNews Последна промяна на 02 юни 2018 в 12:18 3603 0

Четвърта компания е заявила писмен интерес да строи АЕЦ "Белене". Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев пред bTV. 

Той посочи, че сега не може да се каже дали ще строим централата, защото това може да се каже след процедура, която да покаже дали има инвеститор. 

Той коментира и срещата в Москва между премиера Бойко Борисов и руския президент Владимир Путин. Дончев беше част от официалната делегация.

Според Дончев визитата на Борисов в Русия няма връзка с посещението на президента Румен Радев дни преди това. 

„Дори от чисто човешките отношения пътят за намаляване на напрежение са разговорите. Една емоционална реплика по време на пресконференцията не е есенцията на разговорите”, посочи Дончев.

Той обясни, че има принципна политическа договореност „Турски поток” да премине през България, но няма крайна договорка, тъй като това са разговори, които текат с месеци. 

"Европа не печели от това, че руският газ минава през още една държава – това означава по-високи цени. Големият проблем е, че трябва да се намери безконфликтен сценарий и за Русия, и за Европа", коментира Дончев.

По повод упреците на Румен Радев към Борисов той отговори, че не може да се говори за автократично управление в България.

„Има двустранно напрежение между институциите, това е факт. Когато се разменят остри реплики, диалогът е труден”, подчерта Дончев.