ГЕРБ и БСП се скараха пред майките на деца кой какво прави за тях

OFFNews 03 октомври 2018 в 12:18 2010 0

Депутати от ГЕРБ и БСП се срещнаха с майките на деца с увреждания, които от месеци протестират на палатков лагер зад парламента. 

Срещата идва след вчерашния на майките протест в София, който отново беше по надслов „Системата ни убива" и блокира "Орлов мост".

Повод за срещата беше пакетът от законодателни промени, за които настояват майките. Става дума за Закона за социалните услуги, за Закона за личната помощ и за Закона за хората с увреждания. Управляващи и опозиция излязоха поотделно, за да разговарят с протестиращите и се срещнаха пред палатковия лагер.

Там беше и омбудсманът Мая Манолова. Малко след това Антон Кутев от БСП и Светлана Ангелова от ГЕРБ влязоха в спор. Кутев обвини ГЕРБ, че лъжат протестиращите майки. Ангелова пък отговори на обвинението с друго обвинение. "Какво е направила вашата група за майките на децата с увреждания", попита тя и подчерта, че не е там, за да говори със със социалиста, а с протестиращите.

В този момент се намеси омбудсманът Мая Манолова. Спрете да се карате и нека да се видим и да поговорим за законопроектите. Например в моята институция, предложи тя.

Ангелова обаче веднага контрира с друго предложение - срещата да бъде утре в 14:00 часа в Народното събрание. Майките се съгласиха.

Спорът между управляващи и опозиция обаче не спря до тук, а се прехвърли в пленарната зала. Двете партии продължиха с взаимните нападки в декларации от парламентарната трибуна. Първи беше Антон Кутев. "Фактът, че Борисов го няма в тематиката за хората с увреждания означава само едно – той е наясно, че ГЕРБ ще се издънят", каза той.

По думите му управляващите си противоречат. "Сутринта всички чухме госпожа Караянчева която ясно ми заяви, че ще влязат трите закона заедно, най-рано в края на ноември. В същото време на срещата отвън с хората с увреждания, вие обещахте, че за един месец ще влязат законите. Не знам на кого да вярвам", каза той. 

След това на трибуната излезе Ангелова. "Престанете да лъжете и да манипулирате мнението на протестиращите майки на деца с уверждания", каза тя по адрес на социалистите и ги призова да се захванат за работа по законите в комисиите. Тя подчерта, че законодателните промени. По думите ѝ Законът за социалните услуги е на финалната права, а крайният срок за изготвянето му е 15 октомври. "Няма как под натиск да бъдат изпълнени исканията на майките, синдикатите и на хората с увреждания", каза още тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Подкастът на OFFNews