ГЕРБ и БСП се обиждат на комунисти в пленарната зала

OFFNews 31 януари 2018 в 10:10 4480 3

Пленарната седмица в парламента започна със замеряне с обвинения между БСП и ГЕРБ за това кой е повече и по-малко комунист. Парламентарната група на ГЕРБ обвини БСП в лицемерие, след като от левицата поискаха оставката на министъра на образованието Красимир Вълчев заради промените в програмата по история за X клас, които въвеждат изучаване на комунизма. 

В защита на Вълчев от трибуната на НС излезе депутатът от ГЕРБ Галя Захариева, която каза, че настояването на БСП за оставка на просветния министър ѝ звучи като виц.  

"Тези, които идеологизираха образованието след 1944 г., сега искат оставката на министъра на образованието заради идеологизиране на образованието. Това е някакъв виц. Сега да се прокламират като борци за деполитизация. Тези, които след 1944 г. проведоха масови чистки на учители и директори и на тяхно място назначаваха неграмотни хора без гимназиално образование, само защото са участвали в грабежите на мандри преди 9-ти септември. Тези, които изхвърлиха от българските учебници произведения като "Епопея на забравените" и "Под игото" на Иван Вазов. А писателят Димитър Димов бе принуден да пренапише романа си "Тютюн", за да е политически коректен. Не е възможно, казах си. После се замислих и осъзнах, че не само е възможно, но много логично. Искат оставката на министъра на образованието, защото отстоява справедливото решение кървавата история на комунизма в България да бъде изучаван от децата ни. Най-после да научат, че тези същите, които наскоро проведоха 49-тия си конгрес, са оцапани с кръв не до лактите, а от главата до петите. Г-н Вълчев, това другарите от ляво няма как да Ви го простят", каза още Захариева от името на парламентарната група на ГЕРБ. 

Галя Захариева обвини БСП , че отиват дори по-далеч, защото защитават събития, от които БКП се е отрекла още на Априлския си пленум. Тоест днешната БСП е по-антидемократична дори от късната БКП. 

Депутатът от БСП Валери Жаблянов отговори, че ръководството на ГЕРБ е съпричастно към комунистическия режим. 

"Най-нормално би било предходната декларация да завърши с разграничаване от цялото ръководство на парламентарната група на ГЕРБ и от ръководството на партията. Тъй като то е съпричастно в цялата си политическа дейност и собственото си битие към комунистическия режим и носи същата отговорност, каквато носят основните дейци и функционери на бившата комунистическа партия от това време. Следователно трябва да минете през един вътрешен катарзис и да постигнете онази демократична чистота", каза той.  

Жаблянов добави още, че със своето решение от вчера Конституционният съд недвусмислено подчерта, че с акт на Народното събрание е нарушена Конституцията, където върховенството на правовата държава е изведена в абсолют:

"Конституционният съд подчерта, че с решение на Народното събрание е нарушен един от основните принципи за нашето политическо битие, а именно свободният мандат на народния представител. Това нарушаване от ваша страна, от страна на мнозинството, на конституцията беше извършено умишлено, с намерението да се спаси дискусионната политическа кариера на Делян Добрев, който и до днес стои в Народното събрание".   

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12001

1

Севтопол

31.01 2018 в 11:54

Най-големите политически хамелеони в цялата българска история, /БСП-БКП/, искат днешните деца да учат в училище само за евтиния салам и "безплатното" образование и здравеопазване при социализма. А смешните заплати, репресиите, убийствата, изселванията, трудовите лагери, невъзможността човек да се развива в каквато и да било посока, ако не е член на БКП, следенето пред църквите на общественици и интелектуалци по време на религиозни празници, и не само – всичко това да бъде забравено от поколенията ли, уважаеми другари, или по-скоро изобщо да не бъде научено? Това няма кой да ви го позволи. Народът се е крепил на историческата си памет векове, няма как да го преметнете за някакви си там 45 години от историята му.