ГЕРБ, ДПС, БСП и Възраждане опитаха да провалят заседанието на НС, за да върнат хартиената бюлетина

Йорданка Веселинова 15 юли 2022 в 14:19 6654 0

Архив

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Пленарна зала

ГЕРБ, ДПС, БСП и Възраждане опитаха да провалят пленарното заседание, за да не допусне отмяна на заседанието на правната комисия, по време на което ще се гледат промените в Изборния кодекс, касаещи връщането на хартиената бюлетина.

ГЕРБ, БСП и ДПС днес отново ще опитат да върнат хартиената бюлетина

Малко след 13 ч. Йордан Цонев от ДПС поиска дебатът в зала да бъде излъчван на живо в ефира на БНТ и БНР. Искането му бе мотивирано с важността на дискусиите за поисканата от ГЕРБ-СДС промяна на националния празник - 24 май вместо 3 март. Макар и темата да е важна, целта на Цонев бе друга - да провали пленарното заседание.

Към 13 ч. в залата почти нямаше депутати, тъй като повечето бяха на заседанието на антикорупционната комисия, по време на което се изслушваше главният прокурор Иван Гешев във връзка със снимките с кюлчетата и пачките на Бойко Борисов.

Гешев дойде в НС и се скара на депутатите, че са го извикали

При пристъпването за гласуване на искането на Цонев обаче щеше се появи резултат, че няма кворум, пленарният ден да приключи, а заседанието на комисията по конституционни и правни въпроси да се проведе.

Мартин Димитров от ДБ не допусна това и поиска почивка от 20 минути. След края ѝ депутати от ДПС, ГЕРБ-СДС, БСП и ИТН изобщо не влязоха в зала. Очаквано нямаше кворум, но зам.-председателят на НС Мирослав Иванов (ПП) се позова на точка от Правилника на парламента, според която при липса на кворум депутатите могат да дискутират законопроекти и да провеждат изслушвания, но не и да гласуват.

Така опитът на новото мнозинство да започне връщането на хартиената бюлетина още тази седмица е на път да се провали. Депутатите от ГЕРБ се появиха в зала, за да оспорят решението на Мирослав Иванов. 

В момента с процедурни хватки групата на ГЕРБ опитва максимално бързо да прекрати заседанието. Доскоршният коалиционен партньор ИТН подкрепи ПП и ДБ и малко преди 14:30 ч. поиска почивка.

След края ѝ, в най-благоприятния сценарий за "коалиция хартиена бюлетина", пленарният ден ще продължи малко над 3 часа - колкото трае редовният петъчен парламентарен контрол.

След началото на парламентарния контрол се оказа, че повечето министри няма да присъстват. Депутатите от ДПС, които имаха въпроси към вътрешния министър в оставка Бойко Рашков, не влязоха в зала и така контрол не се проведе, а заседанието бе прекратено.

*Текстът е обновен в 15:01 ч.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !