ГЕРБ даде на КС текстове от Изборния кодекс

OFFNews 05 май 2021 в 12:28 1407 0

Снимка Архив

ГЕРБ внесе искане за обявяване за противоконституционни на текстове от Изборния кодекс, приет за една нощ, без обществено обсъждане, без да се спазят принципите на правовата държава и да се търси мнението на всички засегнати от промените обществени организации или лица. 

Това обяви председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова на брифинг в парламента. От политическата сила атакуват разпоредбите за машинното гласуване и избора на нова Централна избирателна комисия, както и текста, според който пропорционалната изборна система ще се прилага до следващите редовни парламентарни избори. Атанасова отбеляза, че в рамките на седмица ГЕРБ внася второ искане в Конституционния съд за обявяване за противоконституционни на текстове от приети от Народното събрание закони. 

Нашата конституционна жалба е със сериозни мотиви, посочи тя и отбеляза, че се състои от 17 страници. Подписали сме се цялата ПГ на ГЕРБ-СДС, добави Атанасова и изрази надежда, че КС ще се произнесе в бързи срокове. 

Радомир Чолаков /ГЕРБ-СДС/ коментира, че българите са били лишени от равно право на глас - едни ще гласуват само с машини, други - само с бюлетини. Обстоятелството, че се въвежда задължително гласуване само с машини, създава ограничение за тези български граждани, които може би не могат да работят с машини, посочи той. По думите му, тази насилствена модернизация, в която се казва който не може да работи с компютър няма право да гласува, противоречи на конституцията и е абсолютно неуважение към българските граждани. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!