ГЕРБ: Бюджетът на МО е политически провал на Ангел Найденов

Нели Чолашка 21 ноември 2013 в 16:58 2631 1

Ангел Найденов, военен министър. Снимка:БГНЕС
Ангел Найденов, военен министър. Снимка:БГНЕС

Бюджетът 2014 за отбраната е политически провал на министъра на отбраната (МО) Ангел Найденов, обяви на брифинг Валентин Радев от ГЕРБ, бивш зам.-военен министър.

Проектобюджетът на МО за 2014 г. е с 60 млн. лв. по-малък от този за 2013 г. - 1.08 млрд. лв. е бил за тази година, а догодина ще е 1.02 млрд. лв.

В комисията по отбрана имаше две заседания преди да се приеме бюджетът, на които беше отбелязано, че състоянието на Военновъздушните сили (ВВС) е много лошо и цялата комисия по отбрана беше съгласна с това, напомни Радев.

Той предупреди, че с бюджета за догодина, няма да може да се закупят планираните самолети.

"Бюджетът за отбраната за 2014 година е личен политически провал за министър Ангел Найденов, защото той не е успял да убеди своите колеги за един достоен бюджет за отбраната. Стремежът за 2014 година ще бъде 1,5% вътрешен брутен продукт, превъоръжаване и модернизиране на отбраната, каза министърът на отбраната преди месеци, но това няма да може да се изпълни", коментира Радев.

По думите му с този бюджет за отбрана за 2014 г. правителството все едно казва, че националната сигурност не е приоритет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови