Георги Свиленски: Стоя зад думите си за Телетол

OFFNews 22 май 2019 в 17:05 3313 0

Не аз съм човекът и не БСП е партията, която ще се поддадат на икономически натиск. Стоя зад думите си за Телетол.

Това заяви на пресконференция в централата на партията зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" и председател на Националния предизборен щаб на БСП Георги Свиленски. Той обясни, че вчера е бил разпространен до цялото ръководство на левицата и медии документ, наречен "Покана за доброволно изпълнение", от фирма Телетол АД. По думите му, поводът за тази покана е негово изявление през изминалата седмица по повод предоставянето на събирането на ТОЛ такси на Телетол.

"Тогава авторитетни медии излязоха с материали, в които твърдят, че в основата на тази фирма стоят офшорни фирми - 30% от капитала на Телетол е собственост на "Инфосистемс Интернешънал" АД, чиито капитал е 100% собственост на "Информикс" АД. При учредяването си "Информикс" е собственост на кипърската офшорка "Октагон Инвестмънтс Лимитед". Това е основата, за която и медиите говорите, и аз след това коментирах", обясни той. Свиленски заяви, че официално упълномощеното лице, представляващо кипърската офшорка - Калоян Бойков Крумов, прехвърля чрез джиросване акциите, собственост на тази офшорка, на свой роднина. Той допълни, че същият Калоян и в момента е в съвета на директорите на Телетол заедно с певицата Лилана и човекът, който иска моето отстраняване. " Вие преценете- в основата офшорна фирма ли е или не. Няма да позволя българските превозвачи, които уж всички защитавахме по пакета Макрон, да бъдат заставени да отчисляват към фирми, които в основата си имат офшорно участие или офшорно минало и подставени лица", коментира той.

Свиленски подчерта, че в изпратеното писмо се иска: той да се извини; да бъде порицан и дисциплинарно наказан от ръководството на БСП; да напусне парламента; публично да опровергае това, което е коментирал и да помоли всички медии да заличат информацията в сайтовете си. "Не само няма да направя всичко това, а стоя зад зад всяка дума, която съм казал преди една седмица, която казвам сега и ще продължа да казвам и за в бъдеще. Българите трябва да знаят кой им събира парите, как се резпределят тези пари и в кои фирми отиват, при кои собственици и кой харчи така ценните средства на българските граждани", категоричен бе Свиленски.

Кирил Добрев: БСП няма да допусне милиардери от обществени поръчки, в комбина с ГЕРБ, да казват какво да прави партията 

"За втори път мастити бизнесмени, милиардери от обществени поръчки, раздадени от това правителство, се опитват да заплашват БСП", каза зам.-председателят на НС на БСП Кирил Добрев. Той припомни, че първо са го направили 5 строителни фирми. "Това са тези, които взеха 15 млрд. лв. обществен ресурс заради факта, че БСП е поискала проверка на качеството на построените от тях обекти", коментира Добрев и добави, че от вчера имаме пример за качеството на строителството на пътища. "Вчера премиерът Борисов беше във Варна и за пореден път инспектира и одобри уникалното елипсовидно кръгово под наклон от 45 градуса - най-скъпото кръстовище в Европа. Само два часа след това, докато Борисов бе още във Варна, заваля дъжд и "уникалното кръгово елипсовидно кръстовище" се превърна в най-скъпия водопад на Балканите", допълни Кирил Добрев.

Той коментира още, че в същото време, някакъв тийнейджър-бизнесмен, който взима от държавата, без конкурс и правила, възможността да събира 7% от 1,2 млрд. лв., иска оставка и отстраняване на председателя на предизборния щаб на БСП, председателя на щаба на политическата сила, която ще спечели изборите в неделя - Георги Свиленски заради думите му. "Наглостта няма граници, а начинът, по който са се вплели държава фирми и бизнес, е достигнал изродени нива", заяви Кирил Добрев. Зам.-председателят на левицата попита- не е ли нормално, когато искаш проверка на сметките на политици и техните офшорки, да поискаш сметка- коя фирма и коя офшорка прибира 7% от таксите, които всички шофьори внасят. "БСП няма да допусне милиардери от обществени поръчки, които са в комбина с ГЕРБ, да казват какво да прави партията", категоричен бе Кирил Добрев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови