Генчовска: Рискът пред България е за сигурността в Черноморския регион

Ружа Райчева 26 януари 2022 в 18:45 3797 0

Снимка Министерски съвет

Основните рискове пред България са свързани със сигурността в Черноморския регион, както и хибридни и кибер атаки. Това заяви външният министър Теодора Генчовска във връзка с конфликта Русия - Украйна и напрежението НАТО-Руска Федерация по време на извънредното заседание в парламента, насрочено по искане на ГЕРБ.

По темата също бяха изслушани премиерът Кирил Петков, министърът на отбраната Стефан Янев. Предстои да бъдат изслушани и ръководителите на Държавна агенция „Национална сигурност” (ДАНС) и Държавна агенция „Разузнаване“ (ДАР) - при закрити врата.

Теодора Генчовска представи позицията на външното министерство:

"На 12 януари беше проведено заседание на Съвета НАТО-Русия, с цел Русия да бъде убедена за деескалация на конфликта. България и останалите съюзници заявиха готовност по спазването на законите на международната сигурност.

Потвърдена беше подкрепата на НАТО за суверенитета на Украйна.

Руските предложения, които нарушават международния ред, няма да бъдат обект на дискусии. Предстои да се установи доколко Русия има намерение да води конструктивен диалог. 

Ние, като съюзници, сме единодушни, че имаме готовност при необходимост да отговорим по решителен начин, включително чрез засилване и укрепване на отбранителния потенциал и присъствието на Алианса.

Участието от сили на съюзнически държави демонстрира солидарност на съюзниците. България, като черноморски съюзник, дава своя принос за отбранителния потенциал на НАТО. Черноморският регион е стратегически важен за сигурността на Алианса. 

България формира своята позиция на основата на националното законодателство, отчитайки националния и съюзническия интерес. Ако има военни действия, следва да е ясно, че те имат отбранителен характер.  

Руските действия и реторика повишават риска от военна интервенция. На фона на руските агресивни действия е изключително важно единството и солидарността на съюзниците, както и защитата на фундаменталните принципи, на които се базира европейското законодателство.

Мерките, които взимаме в НАТО и ЕС, са израз на преодоляването на кризата."

МВнР още преди седмица е инструктирало българския посланик в Украйна да подготви и актуализира своите планове за евакуация, в случай на нужда, каза още Генчовска.

Към момента няма постъпили искания за евакуация на български граждани и техните семейства, служители на посолството или представители на бизнеса там.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови