Ген. Радев: Приятелството между Русия и България ще надживее всяка политическа зима

OFFNews 11 септември 2016 в 16:15 13605 16

Снимка БГНЕС архив

Вековното приятелство между българския и руския народ ще надживее всяка политическа зима.

Това заяви кандидатът за президент и върховен главнокомандващ, издигнат от БСП ген. Румен Радев на 13-ия Национален събор на приятелите на Русия „Копринка“, цитиран от пресцентъра на БСП.

„Това е нашата историческа признателност към хилядите руски войни, които заедно с българските опълченци донесоха свободата на България“, подчерта Радев на събора. Според него отношенията между ЕС, в това число и България, и Русия са в труден период. „Убеден съм, че волята на България е да съдейства за преодоляването на този проблем.

Крайно време е отношенията ни с Русия да стъпят на една открита, ясна и патриотична основа, лишена от всякакви идеологии“, категоричен бе генералът.

По думите му трябва да възстановим диалога и доверието и да предотвратяваме всякакви ескалации на напрежението между НАТО и Русия. „България е лоялен член на ЕС и на НАТО, но нашата външна политика трябва да се разработва в София и да бъде съобразявана с нашите национални интереси и да бъде отстоявана навън в тези съюзи, в които членуваме, а не да става обратното“, заяви той. Според него в никакъв случай не трябва да се обявява Русия за враг в тази сложна световна обстановка.

"Санкциите срещу Русия да бъдат премахнати, защото те вредят еднакво и на руската, и на европейската икономика. Никой няма полза от тях и няма да видим нищо добро от тях“, категоричен бе генералът.

Той коментира, че трябва да се стремим да възстановим търговските отношения с Русия, които сме пропилели с лека ръка през 90-те години. „Културната и духовна връзка между нашите два народа е капитал и за България и за Русия и вие днес, събрани тук, сте проводник на тази връзка. Наш дълг като българи, като родолюбци е да предадем на следващите поколения топлотата и човечността в отношенията между нашите два народа“, заключи ген. Румен Радев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12359

17

kibrito

12.09 2016 в 01:03

Тоеа с приятелството вече започва да горчи...Разбира се, че сме благодарни на руснаците, дали живота си за нашата свобода. Но трябва ли да сме благодарни за 45-те години окупация, трябва ли да сме благодарни на Путин, на Газпром, на КГБ - сега ФСБ? Трябва ли да сме благодарни на руската армия, която нападна Грузия, която убиваше украинци и анексира Крим? Нали и те са руснаци? Не е ли време да разграничим благодарността към загиналите за нашата свобода руснаци от политическите и търговски взаимоотношения? Както е казал наросът ни: “Приятелството си е приятелство, но сиренето е с пари“. Ако на руснаците им бяхме толкова мили, нали според БСП сме “братя“, защо ни осъдиха за реактора, а не го продадоха на друга държава? Така ли се отнасят братята един към друг? Срига с БСПарските приказки за братство и благодарност. Време е са погледнем трезво на нещата и да осъзнаем в кой век живеем и че времената са се променили и да не бъркаме благодарността с вечно задължение и подчинение.

13214

16

XR4

12.09 2016 в 00:03

Тоя ми загуби гласа!

17898

14

кикимора

11.09 2016 в 22:24

Пилците, другарю Радев се броят на есен, не на пролет.

29217

8

Лопе де Вега

11.09 2016 в 20:06

Ей, тоя ще ме накара да гласувам. Май за Трайчо. Не е за вярване.

Поздрав!
 
X

Да помогнем на украинските деца!