Ген. Атанасов: Анкетна комисия да разследва провала на МВР с убиеца от Костенец

Светослав Метанов 30 май 2019 в 15:37 3222 1

Демократична България настоява в Народното събрание да бъде създадена анкетна комисия, която да изследва причините и условията довели до тежкия провал на операцията на МВР в Костенец завършила с трагични резултати.

Това обявиха на пресконференция лидерът на ДСБ Атанас Атанасов и Илия Антонов – експерт по национална сигурност.

Според тях в тази комисия трябва да се включат депутати от всички парламентарни групи и е желателно да се председателства от народен представител от опозицията.

Парламентарната комисия би следвало да насочи вниманието си на първо място към изясняването на превантивната дейност на местните полицейски служби на МВР, по отношение на поведението на криминално проявения Стоян Зайков.

На второ място - абсолютно наложително е да се изясни какви са причините, в хода на самата полицейска операция, при масирано полицейско присъствие в района, криминално проявения Зайков да извърши второ убийство, посочи тъмносиният политически лидер.

Според Атанасов на фона на тази обстановка е неизбежно да си зададем въпроса какво е наложило детайлни оперативни данни по случая да бъдат публично, медийно оповестявани и то от ръководството на МВР. Това, естествено води до силно нагнетяване на общественото напрежение, може би с цел всяване на страх в местното население. По всичко изглежда, че такива действия се предприемат са за се създаде положителен публичен образ на МВР.

Съгласно Българската Конституция основна функция на държавата е да гарантира живота на българските граждани. Случаят в Костенец показа, че поради нисък професионализъм, спорни управленски решения и е допуснато отнемане на човешки живот, за което трябва да се поеме отговорност на най-високо ниво на МВР. Напомняме непрекъснатото присъствие в този случай на най-високите нива на МВР – главен секретар и министър. Въпреки това тази масирана полицейска акция представлява грандиозен провал. Парламентарната анкетна комисия трябва да разследва и да установи тези факти, за да не се допускат в бъдеще, категоричен е ген. Атанасов.

Според него с обилното изнасяне на непотвърдена информация и факти от местопрестъпленията, в това число и за въпросното „самоубийство“ на предполагаемия извършител, се създава предпоставка за опорочаване на разследването.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови