Ганев: Протестите от 2020 г. приключват с гласуването на новия кабинет

OFFNews 23 май 2023 в 11:37 1803 3

Димитър Ганев

Снимка БГНЕС/Владислава Григорова

Димитър Ганев

Mожем да сме сигурни, че ако има такъв кабинет, 2020 г. приключва политически. Имам предвид дълбокото разделение, което се оформи през лятото на 2020 г. - протестите срещу Борисов и Гешев на либералната градска общност, която е сърцето на "Продължаваме промяната - Демократична България". Тази пропаст, тази политическа 2020 г., ще приключи с гласуването на новия кабинет.

Това заяви пред БГНЕС политологът от изследователския център "Тренд" по повод договорката между ГЕРБ и "Продължаваме промяната" (ПП) за ротация на Мария Габриел и Николай Денков като премиер и вицепремиер

Димитър Ганев подчерта, че може да се счита, че ще има кабинет, защото за пръв път има формации с мнозинство, заявили сътрудничество. Колкото до края на политическата криза, Ганев не е сигурен, че тя е приключила. 

Според него едва след около две години ще може да се каже, че съставянето на коалиционно правителство между ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) е сложило край на политическата криза у нас. 

Димитър Ганев е на мнение, че ГЕРБ ще загуби по-малко от коалиция с ПП по няколко причини. Той посочи, че дни преди изборите Борисов е отправил призив ГЕРБ и ПП-ДБ да се разберат и така е дал посока на избирателите си преди вота, за разлика от ПП.

По думите му ПП-ДБ до голяма степен са градили партията и позициите си на анти-ГЕРБ основа и затова коалиция с ГЕРБ ще доведе до по-голяма щета за тях.

"ГЕРБ имат по-консолидиран електорат, който се изпита през последните години на няколкото пъти и показа, че той стои твърдо зад партията, докато при ПП-ДБ не е така", каза още Димитър Ганев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17439

3

мнение от IP

23.05 2023 в 12:02

Mateevk +++. Точно. Само ще добавя - ако по някаква причина Борисов бъде разследван от прокуратура, а не от подлоги.

2099

2

Mateevk

23.05 2023 в 11:53

Електоратът на ГЕРБ стои твърдо зад Борисов, не зад партията. Ако по някаква причина той се оттегли, ГЕРБ може да се разпадне и стопи. А дълбокият разлом от 2020 г. беше последван от още по-голям на 24 февруари 2022 г. Но двата разлома са перпендикулярни, не успоредни. Който е разбрал смисъла и крайната наложителност от сегашния компромис, той няма да се откаже от каузите, които брани ПП-ДБ. Защото дори последните да се стопят, падайки жертва на съглашателството с ГЕРБ, каузите ще си останат и ще се намери друг, който да ги брани. Но не може и не трябва този друг да е Копейкин, защото е абсурдно.

89

1

bat.galin

23.05 2023 в 11:49

колкото приключиха и след предишното редовно правителство.
иска ли ти се да приключат, а , жалък *****?
 
X

Да помогнем на украинските деца!