Галъп отчита 48 на 40% при директен сблъсък на Манолова срещу Фандъкова

Привържениците на „Демократична България“ на този етап са разделени на две

OFFNews Последна промяна на 27 август 2019 в 11:54 8071 8

Снимка Галъп интернешънъл

Хипотетичен сблъсък между Йорданка Фандъкова и Мая Манолова в София дава преднина с 8% на националния омбудсман, отчете социологическо проучване на "Галъп интернешънъл", оповестено днес. 

При евентуален балотаж на кметските избори в столицата през есента деклариращите подкрепа за Манолова сред онези, които твърдят, че със сигурност ще гласуват, са повече от деклариращите подкрепа за Фандъкова – 48% за Манолова срещу 40% за Фандъкова. Останалите не могат да преценят.

Данните са етапни и няма как да бъдат прогноза за изборен резултат, а и подобна разлика всъщност са само десетки хиляди гласове – това означава, че на този етап е трудно да се прогнозира кой би победил при евентуален балогаж и евентуално явяване на Йорданка Фандъкова и Мая Манолова на него. Вероятно ще действат и много фактори, които социологическите методи няма как да отчетат, посочват авторите на изследването.

Демографските показатели сочат, че на евентуален втори тур мнозинството от симпатизантите на ГЕРБ биха подкрепили Йорданка Фандъкова, а мнозинството от привържениците на БСП биха подкрепили Мая Манолова. Привържениците на „Демократична България“ на този етап са на практика разделени в две половини, а привържениците на партиите от „Обединените патриоти“ – също, с лек превес за Манолова. На страната на Манолова са и дистанцираните от политическия процес. Наред с поведението на привържениците на десните и на патриотите, именно поведението на обичайно дистанцираните от политиката, а и на младите хора (които също обикновено странят от политическия процес) може да реши евентуален балотаж.

Данни: Галъп интернешънъл

Важно е също какво ще се случи на първия тур – където обикновено по-важна роля играе партийната подкрепа. На този етап, без ясни кандидати, е трудно да се обобщят нагласите за първия тур от кметските избори. По-надеждно, макар и пак хипотетично, могат да се тестват нагласите за избора за общински съвет. Към месец август, сред изразилите намерение твърдо да гласуват, 24 на сто от потенциалните гласове за общински съвет са за ГЕРБ, а 18% са за БСП. 10% за ДБ, 6% за ВМРО (с коалиционни партньори като НФСБ, например). Марките на формации, които и миналия път вкараха общински съветници, очевидно работят и ДБГ има 3%, СДС има 2%, „Движение 21“ – също 2%, „Глас народен“ и „Атака“ дават резултат от 1%. Същата е величината и при „Воля“, АБВ и „Възраждане“. Под 1% е декларативната подкрепа за ДПС и др. 3% казват, че ще гласуват с „Не подкрепям никого“. Една пета от онези, които твърдят, че ще гласуват със сигурност, още не са решили за кого. Данните, разбира се няма как да са прогноза за изборен резултат. Макар да не е ясно дали и как ще могат да участват и в надпревара за общински съвет, личат също имената на кандидата за кмет Борис Бонев, на Десислава Иванчева – хората ги споменават. Личат и отговори от типа „независим кандидат“ и т.н., добавят социолозите.

Сондажът е проведен сред 802 граждани на Столичната община чрез телефонно интервю в периода 5-9 август. Абсолютното максимално отклонение е ± 3.5 при 50% дялове. 1% от извадката е равен на около 10 хиляди души. Проучването е част от независимата изследователска програма на агенцията. От "Галъп уточняват, че на този етапт такъв вид изследвания служат най-вече за формиране на хипотези.

Лошата инфраструктура, презастрояването и мръсният въздух са сред основните проблеми, сочени от жителите на София в изследването. Столицата продължава обаче да дава повече възможности за лична реализация. Софиянци се радват на метрото, на наличието на големи зелени площи и на икономическото развитие на града. В същото време, общата критичност към политиците не подминава и столичния град. Това води и до немалки желания за политическа промяна – които проличават и в хипотетичен сблъсък Фандъкова-Манолова, посочват социолозите. 

Данни: Галъп интернешънъл

46% от интервюираните смятат, че София се развива по-скоро лошо или много лошо в последните години, 18% са на мнение, че София се развива по-скоро добре или много добре. Малко над една трета смятат, че Столицата се движи със средни темпове на развитие.

Като най-големи преимущества на София респондентите в най-сериозен процент намират големите зелени площи (22%), транспорта (15%), възможностите за реализация (13%) и благоустрояването като цяло (10%). Сред останалите отговори, респондентите са посочили достъпа до културни събития, инфраструктура и т.н.

Като най-големи проблеми в София, столичани виждат нерешените въпроси в инфраструктурата на града (13%), презастрояването (12%) и замърсяването на въздуха (10%). Останалите процентни дялове се разпределят сред отговори като проблеми с транспорт, липса на паркинги, чистота и т.н. Оказва се, че повечето проблеми в града са в области, свързани с непосредствената среда на живот – не толкова в икономическите перспективи, колкото в качеството на въздух, улици, зелени площи и т.н. По това София се различава от останалите градове, които „Галъп интернешънъл“ редовно проверява. Навсякъде другаде в страната се изтъкват обикновено икономически и социални проблеми, докато в София, заради по-доброто икономическо развитие, хората явно започват да търсят и по-добра среда за живот, коментират от "Галъп интернешънъл".

Настоящите кмет одобряван от 50% от столичани

Половината от интервюираните твърдят, че са удовлетворени от работата на Йорданка Фандъкова като кмет на столицата, 37% не са, 13% не могат да преценят. В същото време от работата на властта в общинския съвет са удовлетворени само 21%, а 60% не са удовлетворени. Останалите се затрудняват да отговорят. Данните показват, че Йорданка Фандъкова все още като че ли не се свързва докрай с управленския модел на ГЕРБ, т.е. продължава да намира и извънпартийна подкрепа.

Вероятно точно заради управленския модел обаче, общото желание за промяна в София е високо, коментират от "Галъп". Затова и 56% казват „София да има нов кмет“, а 29% – да остане същият кмет. Останалите се колебаят. Данните свидетелстват ясно, че на принципно ниво общият за общественото мнение в страната критицизъм към властта е достатъчно видим и в София.

Как реагира електоратът на основните политически сили

Привържениците на ГЕРБ са почти изцяло удовлетворени от Йорданка Фандъкова. Половината от привържениците на партиите от пространството на „Обединени патриоти“ също са удовлетворени. Сред привържениците на БСП неудовлетворените са две трети, но има и известен дял удовлетворени. Най-голямо недоволство от Фандъкова като че ли личи сред привържениците на „Демократична България“, отчита изследването.

Когато става дума за промяна на кмета, привържениците на ГЕРБ като цяло не искат такава, но общо една трета са онези от тях, които казват „да има нов кмет“ или се колебаят, т.е. една трета от привържениците на ГЕРБ не могат категорично да номинират Фандъкова за пореден мандат. Привържениците на БСП и „Демократична България“ пък имат най-голямо желание за промяна на кмета. Това желание надделява дори сред привържениците на партиите от „Обединените патриоти“. Желанието за нов кмет надделява категорично и сред симпатизантите на други партии, както и сред дистанцираните от политическия процес.

Резултатите ясно свидетелстват, че има натрупано напрежение срещу познатия в София политически стил. Както обикновено, като отдушник на такова напрежение масовото съзнание търси кандидат, който в по-голяма степен да изглежда надпартиен, непартиен или дори антипартиен, добавят авторите на изследването.

Тази хипотеза може да се открои и в отговорите на въпрос за това кое е по-важно за един кандидат за кмет в София – партията или личността. Както може да се очаква, мнозинство от 86% смятат, че по-важен е самият кандидат. Обратното, партията, която издига кандидата, е по-важна за 11%. 3% не могат да преценят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2022

8

Danail S

10.10 2019 в 02:28

Поредното скалъпено проучване

21920

7

Стефан

28.08 2019 в 01:42

И като не гласуваме кво ще стане? Няма да има кмет ли?
Ех троле, троле ... Герберастки.

1245

5

rrr11

27.08 2019 в 19:00

На фирмата на кънчовците не би трябвало да се обръща внимание. Те преди всички избори помпат червените проценти. Иначе се очертава пълен фарс в София, на балотаж да са самоковската учителка и кюстендилската сестра Галева, а ДБ с неизбираемото варненско архитектче само играят в полза на Маяма.

1811

4

Toni2019

27.08 2019 в 14:01

Мислете с галъп и не гласувайте. Няма смилъл.
Ще е комунист срещу комунист въпреки че никой не го иска.

2022

3

Това не е състезание с коне на конни надбягвания!Да не робуваме на партии!
Кандидатите за кметското място трябва,да е компетентен и
с доказан професионален опит!
Кандидатът задължително трябва да е изучавал "Градоустройство Улици и Градско движение"
Стига КАЛИНКИ!!!

8256

2

yoghurt

27.08 2019 в 12:43

Толкова съм му набрал на Борисов заради корупцията, то не беше Пацо Терасата какви милиарди дипломи имал за консул във Валенсия, не беше Гешев колко кадърен бил (който вчера се гушка с Трицонев, пардон Цацаров и пикльото Ваклин, които осъдиха неудобните им на по 20 год.) ... Ако се стигне до подобен балотаж, с омерзение ще гласувам за Манолова.

16696

1

Новак

27.08 2019 в 12:11

А Гълъб интернешънъл отчитат ли пренаписването на изборните протоколи? Боко вече е наточил писалката.