Гълъб Донев: Внасяме промени да се удължи още бюджет 2022

От ротация на премиери се оказахме в ротация на скандали, коментира служебният премиер

OFFNews 28 май 2023 в 09:38 1583 0

Гълъб Донев

Снимка БГНЕС/архив

Искат да вземат държавата на концесия, коментира Гълъб Донев

Служебното правителство ще внесе в парламента промени в закона, с който действието на миналогодишния бюджет бе удължено до 10 юни. Целта е кабинетът да продължи да харчи законно пари и след тази дата, когато свършва удължаването на Бюджет 2022. 

Това съобщи пред Нова телевизия служебният премиер Гълъб Донев. Може бюджетът да се удължи с още 2-3 месеца, докато бъде сформирано редовно правителство със свои политики", обясни той. 

Донев предупреди, че парите за пенсии за юни са осигурени, но на въпрос за юли отговори, че зависи от това какво ще направят народните представители. "След 10 юни отговорността е тяхна. Имат 10-12 дни. Отговорното е да приемат това, което ще внесе служебното правителство, каза премиерът.

Той припомни, че предложеният бюджет с над 6% дефицит няма подкрепата на депутатите. Сметките ни са верни, но не са удобни за партиите, защото са следствие от техни решения, подчерта Донев. 

От ротация на управлението се оказахме в ротация на скандали. Това, което всички гледаме – не само българските граждани, но и нашите чуждестранни партньори, показва уродливото лице на политическия цинизъм, който върви в момента. Той може да бъде описан с алабализми, но всъщност говори едно - че искат да вземат държавата на концесия, коментира още Гълъб Донев. 

Въпросът с мандатите не означава само през определен период от време да бъде връчвана и връщана папка с име. С връчването на мандата започва да тече обратното броене – седем дни да се представи състав на кабинет. А президентът, връчвайки мандата, носи отговорност и пред българските граждани. Не мога да давам съвет на президента, но според мен, когато той връчва мандата, трябва да е убеден, че той ще бъде изпълнен така, че българските граждани да бъдат спокойни за своето бъдеще”, отговори Донев на въпрос бави ли Румен Радев връчването на втория мандат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews