Гълъб Донев и Асен Василев: Преизчислението на пенсиите е закъсняло. Пари има

Ружа Райчева 09 септември 2021 в 14:51 3681 0

Снимка БТА/Минко Чернев

Това преизчисление на пенсиите е закъсняло и не се случва с темпото, с което трябваше да се случи, заяви служебният министър на труда и социалната политика Гълъб Донев в кулоарите на парламента след като депутатите приеха актуализацията на бюджета на ДОО.

"Вчера с министерството на финансите и министър Асен Василев правихме допълнителни разчети за трансфери от републиканския бюджет към държавното обществено осигуряване (ДОО)", каза той. 

Служебният финансов министър Асен Василев коментира, че има достатъчен излишък за разходите покрай новоприетите промени.

"Общата сметка за промените е, че натоварват държавният бюджет със 115 милиона лева допълнителен разход за трансфер към ДОО. Тъй като бюджетът беше направен юли, ние вече сме идентифицирали 300 милиона лева приходи, така че тези 115 милиона се покриват от тях. Даже остават допълнителни за нови мерки при нужда", посочи Асен Василев.

Двамата министри акцентираха, че всички български пенсионери ще получават допълнителна финансова помощ от 120 лева до края на годината, независимо от размера на пенсията им. Тя ще се отпуска вместо досегашната добавка от 50 лева, която бе въведена като антикризисна мярка при коронакризата.

Те потвърдиха, че от 25 декември ще има преизчисление на всички пенсии, така както предложи служебното правителство. 

"Не вярвам да има някое редовно правителство след служебното, което да тръгне към отмяна на току-що приетото в Народното събрание", счита Гълъб Донев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!